Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

In Pugu, Tanzania vragen burgers de lokale overheid Covid-19 serieus te nemen

Tanzania

Demonstratie in Tanzania voor betere maatregelen tegen Covid-19

Locatie

In Pugu, Tanzania demonstreerden burgers en activisten tegen het gebrekkige overheidsbeleid onder de dreiging van Covid-19, waardoor gemarginaliseerde groepen de hardste klappen te verduren krijgen.

€ 1250

covid-19 - demonstratie - mensenrechten - Tanzania

doneer nu

In Tanzania vechten activisten tegen de structurele onderdrukking van mensenlevens. Specifiek gefocust op gezondheids- en milieuproblematiek zet een organisatie* zich in voor een duurzaam en rechtvaardige samenleving waar machtsmisbruik en exploitatie uitgebannen zijn. Door middel van coalitievorming met lokale leiders, burgers en mensenrechten-activisten voeren ze campagne voor gelijkheid en gelijke kansen voor iedereen. Onder de dreiging van Covid-19 werd er actie gevoerd voor het volgen van de internationale veiligheidsmaatregelen—de Tanzaniaanse regering weigert dat—met als gevolg dat gemarginaliseerde groepen het hardst getroffen worden.

Actie

De Tanzaniaanse regering heeft zich weinig aangetrokken aan de verspreiding van Covid-19. Bij de vaste veeveilingen in Pugu worden nauwelijks desinfectie maatregelen getroffen. Ook heeft de president opgeroepen tot het blijven bezoeken van gebedshuizen. Het gebrek aan voorschriften en maatregelen zal de grootste impact hebben op kwetsbare, gemarginaliseerde groepen. Mensen met een laag inkomen, in informele wijken, hebben de minste toegang tot medische hulp en coronatesten, waardoor het virus snel kan verspreiden in openbaar vervoer en op markten waar sociale distantiëring onmogelijk is.

De organisatie voerde actie samen met burgers en activisten door te demonstreren in Pugu. De lokale regering werd opgeroepen veiligheidsmaatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus op plekken waar sociale distantiëring moeilijk is. Het Actiefonds steunde de organisatie daarnaast met het maken en verspreiden van flyers en ander campagne-materiaal en het starten van een petitie.

De actie was succesvol. De veeveilingen in Pugu waren tijdelijk gestopt om desinfectie-maatregelen te volgen, alvorens weer te openen. Ook neemt de nationale overheid meer actie om de verspreiding van het virus tegen te gaan, onder andere met verbeterde informatievoorziening.

*Om veiligheidsredenen blijft de organisatie anoniem