Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
blm wageningen

Demonstratie in Wageningen tegen institutioneel racisme

Nederland

Demonstratie Black Lives Matter Wageningen

Locatie

In Wageningen vond een demonstratie plaats tegen systemisch racisme (14-06-’20), in solidariteit met de wereldwijde beweging Black Lives Matter.

€ 250

antiracisme - Black Lives Matter - demonstratie - institutioneel racisme

doneer nu

Sinds de moord op George Floyd door een witte politieagent in Minneapolis heerst er al wekenlang woede in de V.S en wordt er geprotesteerd tegen institutioneel racisme. Ook in Nederland vonden er talloze demonstraties plaats. Black Lives Matter Wageningen organiseerde er een op 14 juni, in solidariteit met de wereldwijde beweging en om aandacht te vragen voor inclusief gemeentelijk beleid.

Actie

De organisatie van Black Lives Matter Wageningen wijst erop dat, ondanks de verschillen tussen de V.S. en Nederland, institutioneel racisme óók een Nederlands probleem is. Het manifesteert zich bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, waarbij Nederlanders met een dubbele nationaliteit (lees: niet-witte Nederlanders) extra gecontroleerd werden. Ook zorgt etnisch profileren ervoor dat niet-witte Nederlanders systematisch minder kansen op de arbeidsmarkt hebben.

Tegelijkertijd zijn extreem-rechtse denkbeelden de laatste jaren in opmars. Binnen de gevestigde politieke instituties vindt dit gedachtengoed steeds meer weerklank. Black Lives Matter Wageningen protesteert daarom ook tegen de normalisering van extreem-rechts, vóór inclusief beleid dat daadwerkelijk ten goede komt aan de gehele maatschappij.

Het protest waar meer dan duizend demonstranten op afkwamen vond plaats in Skatepark Noordwest. Door de organisatie aangebrachte stippen op het grasveld zorgden ervoor dat iedereen zich aan de COVID-19 richtlijnen kon houden. Het Actiefonds droeg bij aan het inhuren van EHBO, portofoons, transport en huur van de geluidsinstallatie.

Een dag na het protest kondigde de Wageningse gemeente aan gehoor te geven aan de actievoerders door zwarte piet af te schaffen tijdens de Sinterklaasintocht. Er zullen alleen nog roetveegpieten aanwezig zijn.

Black Lives Matter Wageningen sluit zich na het organiseren van de demonstratie aan bij ThuisWageningen, een gemeenschap van organisaties en individuen die zich inzet voor een duurzame, inclusieve stad. Er worden regelmatig workshops, concerten en lezingen georganiseerd. Zo strijden Black Lives Matter Wageningen en ThuisWageningen voor een inclusieve gemeente, om mensen samen te brengen en het progressieve geluid in Wageningen te laten doorklinken.