Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Caldera Gráfica Crew verspreidt activistische kunst

Colombia

ACTIE • De openbare ruimte geclaimd door artistiek protest

Locatie

November 2020 || Caldera Gráfica Crew vestigt de aandacht op sociale kwesties door artistiek protest in Colombia

artistiek protest - covid-19 - mensenrechten

doneer nu

De sociale, ecologische, economische, politieke en culturele conflicten die in Colombia sluimeren, zijn verergerd door de Covid-19-crisis. De sociale ongelijkheid in het land nam enorm toe.

Actie

Caldera Gráfica Crew startte een artistiek protest waarbij de openbare ruimte overgenomen werd door middel van ‘contra-culturele aanvallen’ (muurschilderingen, posters en projecties). Op deze manier werd een sterke publieke zichtbaarheid gecreëerd om mobilisatie onder burgers te stimuleren en gemeenschapswaarden zoals empathie, solidariteit en organisatorische vaardigheden te benadrukken.

Het project is gericht op het benadrukken van de kracht en het doorzettingsvermogen van de mensen in de wijken die organisatorische projecten starten om de Covid-19-pandemie als gemeenschap het hoofd te bieden. Door hun inspanningen proberen ze algemene grondrechten veilig te stellen, zoals gezondheid, voedsel, onderwijs, huisvesting en een waardig leven in het algemeen. Ze staan op voor de basisbehoeften waarin de overheid niet voorziet.

De groep schilderde vier muurschilderingen in het stadscentrum van Florencia en de wijken Malvinas, Ciudadela Siglo XXI en San Judas. Ze drukten grote hoeveelheden posters en verspreidden deze met een team van vrijwilligers en vertoonden verschillende video’s over onderwerpen als solidariteit, zorg en organisatie op openbaar toegankelijke plaatsen.

De organisatie ziet hun project als een begin, een duwtje in de rug om andere burgers en collectieven uit te nodigen om op een georganiseerde manier te gaan denken, om de kracht en het belang van sociale mobilisatie in de tijd van Covid-19 te begrijpen. Na de pandemie, als de coronamaatregelen het weer toelaten, is de actiegroep van plan om nieuwe massale acties en interventies te organiseren.