Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Dit Poolse collectief biedt vrouwen gratis noodanticonceptie

Polen

ACTIE • De grens over voor de morning-after

Locatie

In september van dit jaar stierf een 30-jarige vrouw in Polen als gevolg van de zeer strenge abortuswet die er sinds 2020 van kracht is. De vrouw was in de 22e week van haar zwangerschap toen ze naar het ziekenhuis werd gebracht in Pszczyna, een kleine stad vlakbij Katowice. Omdat de foetus niet genoeg vruchtwater had, besloten artsen te wachten tot de foetus vanzelf zou sterven. Een abortus behoorde niet tot de mogelijkheden. De vrouw zou haar familie nog hebben bericht dat zij hoge koorts kreeg. Uiteindelijk stierf zij zelf aan septische shock.

abortus - feminisme - zelfbeschikking

doneer nu

Deze afschuwelijke gebeurtenis ontketende opnieuw landelijke protesten tegen de abortuswet. De wet houdt onder meer in dat abortus alleen is toegestaan in geval van verkrachting of incest, of wanneer de zwangerschap een gevaar is voor de moeder. Het Actiefonds ondersteunt verschillende Poolse organisaties in hun strijd tegen deze wet en voor het recht op zelfbeschikking.

Actie

Stigmatisering
Het grenzeloos conservatieve Polen onderneemt al jarenlang systematisch stappen om vrouwenlichamen obsessief te controleren. Eén van die stappen – naast het nagenoeg verbieden van abortus – was het uit de handel nemen van de morning-afterpil zonder doktersrecept. Het is artsen nu toegestaan om op basis van hun persoonlijke overtuiging de pil te weigeren aan vrouwen die daarom vragen. Dit is slechts één voorbeeld van de aanhoudende stigmatisering van anticonceptie.

Pillen uit het buitenland
Het collectief Dzién Po (‘de morning-after’) biedt toegang tot noodanticonceptie aan iedereen die dat nodig heeft; ongeacht hun leeftijd, nationaliteit of financiële middelen. Dankzij internationale feministische vriendschappen en support van andere collectieven lukt het de activisten om een vrij gestage stroom van morning-afterpillen uit het buitenland op peil te houden. Dzién Po doet dit werk intussen al drie jaar en dit jaar wilde het collectief meer zichtbaarheid geven aan deze belangrijke issue. Het Actiefonds mocht daaraan bijdragen.

Internationale beweging
Met hulp van Het Actiefonds kon Dzién Po een zine maken over zelfhulp, D.I.Y. verzet en bottom-up strategieën om de controle over je eigen seksuele gezondheid terug te krijgen. Deze zines werden verspreid samen met morning-afterpillen. Doel van de publicatie is om kennis te verspreiden over de geschiedenis van zelfhulp bij toegang tot anticonceptie en abortus en om het statement te maken dat contraceptie, noodanticonceptie en abortus normale methodes zijn voor zelfbeschikking. Daarnaast bevat de zine een praktische gids met de verschillende soorten morning-after pillen en hun prijzen en beschikbaarheid. Tijdens de research en het maken van de publicatie werkte Dzién Po samen met leden van Abortion Without Borders en Women Help Women. Het magazine is een deel geworden van de internationale beweging van autonome feministische groepen. Het Actiefonds is enorm blij te kunnen helpen en blijft de beweging in Polen ondersteunen in hun enorm belangrijke en urgente strijd.

Check de zine hier!