Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Red het eeuwenoude land van de quilombola!

Brazil

De Braziliaanse quilombola’s vechten voor hun landrechten

Locatie

juli 2020 | De quilombola gemeenschap wordt bedreigd door het regeringsplan om een snelweg dwars door hun dorp te bouwen

Brazilië - institutioneel racisme - landrechten - mensenrechten

doneer nu

In 2017 werd in Brazilië het collectief Agentes Agroflorestais Quilombolas (AAQ) geboren. Als eenheid van jonge quilombola’s treden ze in de voetsporen van hun oudere leiders die hen voorgingen in de strijd om hun landrechten. Ze ondernemen acties tegen de Braziliaanse overheid en autoriteiten om de schending van mensenrechten en de vernieling van hun leefomgeving aan te kaarten en te bevechten.

Actie

Het Ministerie van Infrastructuur (DNIT) van de Braziliaanse regering maakt uitbreidingsplannen voor een snelweg die dwars door het land van de quilombola’s zal lopen. De quilombola is een populatie van zwarte mannen en vrouwen die in de 18e en 19e eeuw in Guinee-Bissau zijn ontvoerd en door Ierse bezetters tot slaaf zijn gemaakt in Maranhão. De eerste, kleinere snelweg op hun grondgebied werd in 1940 aangelegd en nu wil de Braziliaanse regering deze verder uitbreiden om het transport van soja en erts naar Europa, Japan en China te vergroten. De bouw ging van start zonder overleg met de quilombolas. Bomen zijn gekapt, beekjes zijn dichtgeslibd, huizen zijn vernield en mensen zijn bedreigd door overheidsfunctionarissen.

Door directe actie in 2017 schortte de AAQ de bouwvergunning op en lukte het de verdere bouw van de snelweg stil te leggen. Echter, met de verkiezing van de fascistische president Jair Bolsonaro, wil DNIT de uitbreiding van de snelweg voltooien. Als dat gebeurt, kunnen we spreken van verwoesting van de quilombola cultuur. Meer dan 2000 mensen zullen van hun land worden verdreven en hun eeuwenoude levenswijze zal worden vernietigd, enkel om het transnationale kapitaal te voeden.

Om dit tegen te gaan, ondernam de AAQ directe politieke actie door 200 jonge quilombola drie dagen te laten kamperen bij een overheidsinstantie in de stad São Luís, de hoofdstad van de staat Maranhão. Het doel van het kamp was om nationale en internationale aandacht te vestigen op de dreiging van ecologisch- en institutioneel racisme en de uitbreiding van de snelweg te voorkomen.

Het Actiefonds steunt AAQ in hun strijd! Blijf op de hoogte en volg hun acties via de website en volg de Instagram voor updates en video’s over de kwestie.