Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Antikapitalistische actie voor voedselsoevereiniteit in Roemenië

Roemenië

ACTIE • Cultiveer de stad tegen gentrificatie

Locatie

Cultivă Orașul vecht tegen gentrificatie en voor een lokale, ecologische voedselvoorziening tijdens de Reclaim the Fields European Assembly.

agricultuur - gentrificatie - stadstuinen

doneer nu

Goede volkshuisvesting en een gezonde, lokale voedselvoorziening zijn in de Europese steden de laatste jaren steeds verder achterop geraakt door kapitalistische belangen en winstmaximalisatie. Gentrificatie en stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat stadsbestuur en investeerders steeds meer ruimte claimen voor woningbouw, en onze supermarkten liggen al jaren voornamelijk gevuld met massa geproduceerd groente en fruit dat vanuit de hele wereld wordt overgevlogen.

Actie

Het Roemeense initiatief ‘Cultivă Orașul’ (Cultiveer de stad), ziet in eigen stad Cluj-Napoca, beide problemen verergeren omdat kleinschalige, lokale landbouwgrond binnen de stadsgrenzen veranderd in woningbouw met winstoogmerk. Daarmee wordt de toegang tot lokaal geteeld, gezond voedsel steeds beperkter, en komt de leefbaarheid van de stad onder druk te staan doordat parken en stadstuinen verdwijnen.

Door zich samen te organiseren met het internationale collectief ‘Reclaim the Fields’ kan Cultivă Orașul, met internationale solidariteit, op lokaal niveau directe acties organiseren om de stadstuinen die nog over zijn te behouden. Ze vragen daarbij aandacht voor het gebrek aan ecologische agricultuur in de stad door de groeiende belangen van de vastgoedmarkt, en laten het belang zien van antikapitalistische actie en het recht op voedselsoevereiniteit.

Met de hulp van Het Actiefonds organiseert Cultivă Orașul de Reclaim the Fields European Assembly. Een meerdaags evenement met workshops en discussies, twee guerilla gardening acties, een skill-exchange, seed-exchange en een publieke demonstratie.