Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Rabobank heeft lak aan mensenrechtenschendingen in Mexico

Nederland

Collectief Saving Mexico voert actie tegen Rabobank

Locatie

Acties tegen Rabobank om betrokkenheid witwaspraktijken drugskartels

€ 2000

corruptie - rabobank - witwaspraktijken

doneer nu

In Mexico zijn staatscorruptie en mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag. Journalisten en activisten worden vervolgd en zelfs vermoord. Nederland is één van de belangrijkste handelspartners van Mexico. In mei 2017 bracht de Mexicaanse president een staatsbezoek aan ons land om de handelsrelatie te vieren en te versterken. Maar: onder welke sociale omstandigheden en in welk politiek klimaat worden die Nederlandse investeringen uitgevoerd?

Actie

Mensenrechtenschendingen

In Mexico zijn staatscorruptie en mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag. Journalisten en activisten worden vervolgd en zelfs vermoord. Een van de meest gruwelijke zaken in de afgelopen jaren is de verdwijning van 43 studenten in september 2014. De Mexicaanse regering presenteerde een zogenaamde historische waarheid over deze gebeurtenissen, maar deze werd terecht verworpen door internationale experts.

Campagne

Het Saving Mexico Collectief (SMX), opgericht in 2016 door een in Nederland wonende Mexicaan, strijdt voor gerechtigheid voor de Mexicaanse bevolking. Met de Saving Mexico campagne willen de vrijwilligers de zware mensenrechtenschendingen in het land onder de aandacht brengen. SMX stuurde brochures, posters, stickers en flyers naar mensenrechtenorganisaties in verschillende staten, met daarin informatie over de betrokkenheid van de Nederlandse Rabobank bij misdaden onder andere gepleegd door drugskartels. Dat lijkt een heftig statement, maar er loopt op het moment een Amerikaans onderzoek naar het witwassen van drugsgeld door de Rabobank.

Witwaspraktijken

Het Saving Mexico collectief vindt dat financiële instellingen zoals de Rabobank ruimte geven aan drugsorganisaties om geld wit te wassen. Kartels floreren, de criminaliteit laait op. Met enorme gevolgen voor de lokale bevolking. De rechtszaak tegen de Rabobank is onderdeel van een bredere campagne over de langere termijn. Het collectief wil ook evenementen organiseren die aandacht schenken aan geweld tegen journalisten en het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Want de inwoners van Mexico verdienen gerechtigheid.

Steun Saving Mexico met een gift en draag bij aan gerechtigheid!