Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

"Wij zijn de antistoffen" tegen het kapitalistische virus

Portugal

Coalitie van Portugese klimaatbewegingen organiseert burgerlijke ongehoorzaamheid

Een coalitie van klimaatbewegingen organiseerde een ‘golf’ van directe acties en burgerlijke ongehoorzaamheid in Portugal. Op 5 oktober (2020) blokkeerden meer dan 100 activisten de grootste rotonde in Lissabon, onder de naam “Wij zijn de antistoffen”, die tegen het kapitalistische virus strijden.

€ 500

anti-capitalism - civil disobedience - climate justice - Climaximo - Portugal

doneer nu

Kapitalistisch-georiënteerd crisis-management is bepalend geweest voor de Covid-19 pandemie. Op grote schaal doen zich economische en sociale crises voor. Het belang van de publieke sector en essentiële banen is glashelder geworden. Een coalitie van Portugese klimaatbewegingen organiseert deze herfst een ‘golf’ van vele directe acties, waarbij buiten de kaders van een alleen-maar-klimaat-perspectief wordt gedacht. Ze strijden voor systemische veranderingen, het verbeteren van publieke diensten en mensenrechten.

Actie

De Covid-19 pandemie heeft de wereld verandert. Critici wijzen naar het kapitalistisch-georiënteerde crisis-management dat macro-economische belangen voortrekt, terwijl het nagenoeg blind blijft voor mentale gezondheidsproblemen, mensenrechtenschendingen en het verdwijnen van mensen hun inkomens. Dit zorgt voor de grootste economische crisis in de geschiedenis, met als gevolg de vele sociale crises op het gebied van huisvesting, educatie en baanzekerheid.

De klimaatbeweging is op dit moment een van de belangrijkste internationaal georganiseerde bewegingen. Daarom besloot een coalitie van Portugese klimaatbewegingen (Climáximo, Fridays for Future Portugal, Art for Change en Climate Save) om hun stem te verheffen over de huidige kritieke toestand, met betrekking tot klimaat- en milieuproblemen in een breder systemisch perspectief van anti-kapitalistisch denken m.b.t. Covid-19.

Van september tot oktober wordt er een golf aan acties georganiseerd door heel Europa onder de naam Climate Care Uprising. De Portugese coalitie organiseerde drie sleutelmomenten. Op 25 september waren er verschillende acties uitgevoerd onder het grotere platform Salvar o Clima. Op 5 oktober vond er massale burgerlijke ongehoorzaamheid plaats, georganiseerd door Climáximo, gesteund door verschillende activisten, kunstenaars en anderen. Op 17 oktober staat er een grote demonstratie gepland; een samenwerking van verschillende sociale bewegingen onder de naam Bailout the Future not Profits. Dit volgt op een eerdere demonstratie onder dezelfde naam in juni, die toen gelinkt was aan Black Lives Matter. Je kunt daar hier meer over lezen.

Het Actiefonds steunde de coalitie met de actie van 5 oktober. Onder de naam “We are the anti-bodies” blokkeerden meer dan 100 mensen de grootste rotonde van Lissabon, waar vijf boulevards op uitkomen. Het idee was dat de activisten de antistoffen zijn tegen het virus dat kapitalisme heet. De eisen waren onder andere 1) CO2-neutraal zijn in 2030, 2) universele publieke diensten, en 3) 99% belasting voor inkomens boven de 150.000 euro. De deelnemers wisten hun boodschap duidelijk te maken; ze blokkeerden de rotonde voor meer dan een uur. Niemand raakte gewond noch werden er mensen opgepakt. Het was een vreedzaam protest dat haar technische doelen en politieke doelen behaalden.