Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Rijstboeren onder druk op de Filipijnen

Filipijnen

Campagne tegen opheffing importtarieven op de Filipijnen

Locatie

De Mindanao Tri-people Women Resource Center werd in 2000 opgericht en komt op de voor de rechten van vrouwen op de Filipijnen.

€ 754

Filipijnen - Rijst - vrije markt

doneer nu

Ten minste 500.000 rijstboeren kunnen moeilijk rond komen sinds de Filipijnse overheid begin dit jaar de rijstmarkt open gooide voor import. Lokale ngo’s komen met steun van Het Actiefonds in actie.

Actie

Huishoudelijk geweld

In februari van dit jaar werd de Rice Tariffication Law (RTL) aangenomen door de Filipijnse overheid. Door de importtarieven te verlagen hoopte de overheid de Filipijnse rijstsector weer competitief te maken. Maar daardoor zijn de prijzen van rijst nu zodanig gezakt dat ten minste 500.000 boeren moeilijk rond kunnen komen. Velen van hen nemen leningen aan die ze nooit terug kunnen betalen. Gezinnen komen zo onder enorme druk te staan en huishoudelijk geweld neemt toe.

Vrije marktwerking

De Mindanao Tri-people Women Resource Center (MTWRC) heeft in samenwerking met andere ngo’s een grootschalige campagne opgezet in een poging de RTL terug te draaien. De campagne startte op 25 november, de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december, de Internationale dag voor de rechten van de mens. In die periode zullen er meerdere acties uitgevoerd worden waaronder een protestmars, grootschalige demonstratie en consultaties met lokale boeren.

Vele boeren staan onder enorme druk door de RTL. Zoals vaker heeft meer vrije marktwerking desastreuze gevolgen voor vele huishoudens. Het Actiefonds steunt de campagne van het MTWRC dan ook.

Foto: Shan Sheehan via https://bit.ly/34DgxA2 van Flickr / CC BY-SA