Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Jonge mensenrechtenactivisten lanceren een campagne tegen eigenrichting in Nigeria

Nigeria

Campagne tegen ‘jungle justice’ in Nigeria

Locatie

Activisten van het Devatop Centre for Africa Development lanceren met steun van Het Actiefonds een campagne tegen eigenrichting.

campagne - Jungle Justice - Nigeria

doneer nu

Devatop Centre for Africa Development lanceert met steun van Het Actiefonds een campagne tegen ‘jungle justice’. In Nigeria is een groeiend probleem dat zonder tussenkomst van de autoriteiten vermeende misdadigers gelyncht worden door woedende menigtes. Om eigenrichting in Nigeria een halt toe te roepen start Devatop Centre for Africa Development, een organisatie die in 2013 opgericht is door Nigeriaanse jongeren, de campagne ‘Red Card To Jungle Justice’.

Actie

Jungle justice in Nigeria

In 2012 werd Nigeria opgeschrikt door een veel gedeelde video op social media waarin te zien was hoe vier studenten op een gruwelijke manier omgebracht werden door een woedende menigte. De vier studenten werden ten onrechte ervan verdacht iemand bestolen te hebben. Na dit incident in 2012 is Nigeria meermaals opgeschrikt door soortgelijke gebeurtenissen. Volgens mensenrechtenactivisten is het vigilantisme na 2012 zelfs toe genomen. Als reden voor de toename in eigenrichting wordt het gebrek aan vertrouwen in het Nigeriaanse rechtssysteem genoemd. In 2019 alleen al zijn eenendertig mensen, waarvan vierentwintig zijn overleden, slachtoffer geworden van ‘jungle justice’.

Red Card To Jungle Justice

Om eigenrichting in Nigeria te stoppen zal Devatop Centre for Africa Development op meerdere manieren campagne voeren tegen ‘jungle justice’. De organisatie heeft diverse demonstraties gepland. Daarnaast zal er een tiendelige radioshow over ‘jungle justice’ gelanceerd worden en zal samen met andere mensenrechtenactivisten lokale politici benaderd worden om hen te bewegen actie te ondernemen tegen eigenrichting in Nigeria.