Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Feministisch Platform de Bovengrondse

Nederland

Campagne om het taboe op abortus te doorbreken

Locatie

Er heerst nog altijd een taboe op abortus, door een cultuur van schaamte, spijt en schuld. Feministisch platform de Bovengrondse lanceert eind september een campagne om het discours rondom abortus te veranderen en het in een positief daglicht te plaatsen.

€ 500

doneer nu

Er heerst in toenemende mate een taboe op abortus, ondanks dat we in Nederland vaak het idee hebben het recht op zelfbeschikking en zwangerschapsonderbreking hier goed geregeld is. Veel vrouwen kunnen of durven er niet over te spreken. Feministisch platform de Bovengrondse lanceert eind september een campagne op sociale media, ‘Abortus Redt Levens’ om het discours rondom abortus te veranderen en te laten zien hoe het mensen positief beïnvloedt.

Actie

Ook al staan Nederlanders de afgelopen jaren positiever tegenover abortus, nog altijd heerst er een groot taboe op. De helft van de vrouwen met een abortuservaring schaamt zich ervoor, en 59% kon er niet makkelijk over praten. Dit heeft te maken met een toenemende cultuur van spijt, schaamte en schuld. De groeiende conservatieve beweging in Nederland, die in toenemende mate anti-abortus demonstraties organiseert onder het mom van ‘pro-life’, draagt hier aan bij.

Feministisch platform de Bovengrondse plant een campagne om het taboe op abortus te doorbreken. Het is belangrijk om aan het licht te brengen dat abortus vaak een positief effect heeft, en dat vrouwen bijna altijd zelf achter hun keuze staan. Daarnaast wil het platform misstanden aankaarten; het aantal abortussen in Nederland is bijvoorbeeld al jaren stabiel, en abortus wordt gedaan door mensen van alle lagen uit de samenleving, ongeacht leeftijd, ouderschap, sociale klasse, religie, afkomst of huwelijkse staat. 

In reactie op de vele anti-abortus acties die bij abortusklinieken worden gevoerd, heeft de Bovengrondse ondertussen een groep van 3500 vrijwilligers verzamelt als ‘abortusbuddy’s’. Het recht op abortus houdt namelijk óók in dat je klinieken vrij kunt bezoeken, zonder lastig gevallen te worden door demonstranten.

Op 28 september wordt de nieuwe campagne gelanceerd, ‘Abortus Redt Levens’, om het discours rond abortus te veranderen, bestaande uit foto’s van mensen met een ‘Abortus Redt Levens’ T-shirt aan en video’s waarin mensen een manifest voorlezen over de positieve aspecten van abortus. Via de sociale media-kanalen van de Bovengrondse én ongeveer veertig ambassadeurs wordt de campagne verspreid. Het Actiefonds steunt het platform met het aanschaffen van actiematerialen, zoals stickers, flyers, posters en T-shirts.

Volg de Bovengrondse om op de hoogte te blijven van de campagne.

Foto: @debovengrondse