Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Burgerlijke ongehoorzaamheidsactie van Climaximo tegen groei binnen de luchtvaartsector

Portugal

ACTIE • Blokkade tegen de uitbereiding van de luchtvaartsector in Lissabon

Locatie

In de maand mei organiseerde Climaximo burgerlijke ongehoorzaamheidsacties in Lissabon tegen de luchtvaartsector en voor klimaatrechtvaardigheid.

€ 600

burgerlijke ongehoorzaamheid - klimaat - klimaatrechtvaardigheid

doneer nu

De termijn waarin er nog iets tegen de bijna onomkeerbare effecten van klimaatverandering gedaan kan worden verloopt snel. Waar onze wereldleiders de afgelopen decennia vooral veel woorden maar weinig daden lieten zien in de strijd tegen klimaatverandering, zijn er steeds meer groeperingen die daadkracht afdwingen door middel van burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Climaximo is een van deze groepen, en strijdt sinds 2015 voor klimaatrechtvaardigheid in Portugal.

Actie

De wereldwijde luchtvaartsector levert een grote bijdrage aan de klimaatcrisis. Nu deze sector tijdens COVID-19 voor lange tijd stillag, zijn de komende maanden, waarin het toerisme waarschijnlijk weer op gang komt, cruciaal. Gaan we terug naar ‘het oude normaal’, met duizenden vluchten per dag en een oneindig groeiende luchtvaarsector, of bouwen we deze vervuilende sector geleidelijk af en investeren we in groene alternatieven?

Climaximo neemt het heft in eigen handen en organiseerde op 22 mei een protestmars met twee grote blokkades op belangrijke toegangswegen naar het vliegveld van Lissabon. Ze pleiten voor de afbouw van de luchtvaartsector en een snelle transitie richting groenere vervoersmiddelen, zoals de trein. Het Actiefonds steunde Climaximo met de organisatie van de blokkades.

Bekijk hieronder het videoverslag van de actie op 22 mei.