Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

De anti-racisme strijd: intersectioneel en inclusief

Nederland

Black Lives Matter ontketende wereldwijd een stroom van protesten

Locatie

In Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam werd massaal gedemonstreerd tegen anti-zwart politiegeweld. Kick Out Zwarte Piet was één van de organisatoren van een demonstratietour en ontving een bijdrage van Het Actiefonds om actiematerialen te bekostigen. Black Queer Trans Resistance organiseerde met steun van Het Actiefonds een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Honderden […]

antiracisme - Black Lives Matter - demonstratie

doneer nu

De Black Lives Matter beweging blijft door heel Amerika nieuwe protesten organiseren. Dat is nodig, want racisme eist nog elke dag nieuwe slachtoffers. Zo werd de onbewapende Jacob Blake zeven keer in zijn rug geschoten door de politie, voor de ogen van zijn kinderen. In Nederland zijn activisten nog altijd solidair met de beweging. Het Actiefonds steunde verschillende acties door het hele land; tegen racisme, discriminatie en kolonialisme.

Actie

In Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam werd massaal gedemonstreerd tegen anti-zwart politiegeweld. Kick Out Zwarte Piet was één van de organisatoren van een demonstratietour en ontving een bijdrage van Het Actiefonds om actiematerialen te bekostigen. Black Queer Trans Resistance organiseerde met steun van Het Actiefonds een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Honderden mensen spraken zich uit tegen marginalisering, stigmatisering en criminalisering waar LGBTQIA+ personen van kleur dagelijks mee te maken hebben.

Politieoptreden
Het activistische kunstcollectief *nietnormaal organiseerde een Pride mars voor erkenning en zichtbaarheid van de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap, en tégen racistisch en discriminerend politiegeweld. Helaas eiste de politie dat de borden met ‘black lives matter’ en ‘zwarte piet is racisme’ werden opgeborgen, omdat dit niet onder het idee van een Pride mars zou vallen: een politieoptreden dat getuigt van weinig begrip voor intersectionaliteit.

Stop de koloniale verheerlijking
Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn is één van de meest omstreden standbeelden van Nederland: Jan Pieterszoon Coen is verantwoordelijk voor tienduizenden doden op de Banda-eilanden in het VOC-tijdperk. Daarom voert de Molukse groep Building the Baileo een campagne tegen het beeld, dat een doorn in het oog is voor vele postkoloniale kinderen en nakomelingen. Ze organiseren verschillende acties en laten een doek van ruim 15 meter bewerken door verschillende Molukse dekoloniale kunstenaars. Het beeld staat volgens de groep ‘voor het uitwissen van de inheemse volkeren, cultuur en identiteit’.

Fundamentele verandering

Om racisme te kunnen begrijpen is het belangrijk te kijken naar de geschiedenis: Het Actiefonds steunt deze verschillende strijden omdat zij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Onze huidige maatschappij is een sterk overblijfsel van de koloniale geschiedenis, waarbij hedendaags racisme het idee blijft reproduceren dat mensen van kleur minderwaardig zijn, en witte mensen rechtmatig posities hebben verworven. Zoals Building the Baileo schrijft: ‘het is tijd voor verbinding, met oog op de toekomst’. Een toekomst waarin gelijkheid en gelijkwaardigheid vanzelfsprekendheden zijn.