Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Van bezetting naar zelforganiserende alternatieve gemeenschap

Frankrijk

Bezettingsactie ZAD tegen komst vliegveld Nantes

Locatie

Lokale activisten bezetten gebied om natuur en dorpen tegen verwoesting door bouw van vliegveld te beschermen.

anti-kapitalisme - bezetting - milieu - vliegvelduitbreiding - zad - zelforganisatie

doneer nu

Het Actiefonds steunt de Zone a Défendre (ZAD): een groot bezet gebied dichtbij Nantes. Lokale bewoners, alternatieve boeren en sympathisanten houden daar al sinds 2010 een groot gebied met natuur en landbouwgrond bezet, om de bouw van een vliegveld te voorkomen.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Wat is er aan de hand?

In 1963 werden er plannen uitgetekend om het gebied om te vormen tot de nieuwe luchthaven van Nantes. Het dorp waar het om gaat, Notre-Dame-Des-Landes, zou met al haar inwoners compleet verdwijnen. De plannen werden voorlopig in de koelkast gezet, maar in 2008 werden de plannen voor de bouw opnieuw goedgekeurd. Geen optie, vonden de omwonenden. Dus bezetten zij in 2010 het gebied en vormden zij samen de Zone à Défendre. De boeren en milieuactivisten beschermen de bossen, akkers en dorpen tegen de afbraak en verwoesting die de komst van het vliegveld met zich mee zou brengen. In de bossen staan nu boomhutten, caravans en woonwagens.

Informatiecentrum

Het Actiefonds financiert nu de bouw van een informatiecentrum. Het doel hiervan is bezoekers en nieuwkomers informeren over wat de Zone nou precies inhoudt. Maar ook praktische informatie wordt hier verschaft: waar zijn mensen nodig, welke groep biedt slaapplekken aan, waar kun je eten en waar is een internetaansluiting? Hier worden eveneens workshops gegeven, om mensen te leren hoe je collectief besluiten kunt nemen en geweldloos en creatief in verzet kunt komen. De strijd wordt met hulp van het infocentrum zo efficiënt mogelijk georganiseerd. Zodat iedereen die dat wil een steentje kan bijdragen!

Het Actiefonds steunt de Zone a Défendre (ZAD): een groot bezet gebied dichtbij Nantes

Steun de ZAD-istes met een donatie!