Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Basic Rights Festival zorgt voor empowerment

Nederland

Basic Rights Festival voor ongedocumenteerden

Locatie

Het Basic Rights Festival in Utrecht informeert ongedocumenteerden over hun rechten.

festival - ongedocumenteerden - rechten - stop gedwongen deportaties - vluchtelingen - workshops

doneer nu

Het Basic Rights Festival in Utrecht biedt mensen zonder verblijfsvergunning een plek en moment waar zij met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. En ze kunnen informatie krijgen over wat hun basisrechten precies zijn. Maar het belangrijkste is dat ze samen een lokaal netwerk kunnen vormen en voelen dat zij er niet alleen voor staan.

Actie

Gister was het de jaarlijkse Dag van de Vluchteling. Een dag waarop de wereld stil staat bij alle mensen die hebben moeten vluchten voor bijvoorbeeld honger of oorlog. Maar iedere dag zou Dag van de Vluchteling moeten zijn. Ook in ons land zijn ongedocumenteerden een zeer gemarginaliseerde groep. Daarom organiseert Stichting Los in samenwerking met andere organisaties opnieuw het Basic Rights Festival in Utrecht op zaterdag 30 juni.

Empowerment

Tijdens het festival zijn er workshops over basisrechten; en worden ongedocumenteerden geïnspireerd door acties van andere ongedocumenteerden. Doel is om lokaal de vorming van netwerken van ongedocumenteerden te stimuleren. Deelnemers krijgen de gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen. De workshops gaan over basisrechten op het gebied van arbeid, gezondheid en wonen. En er is aandacht voor protest en actie, bijvoorbeeld tegen deportaties.

Mensen zonder verblijfsvergunning in Nederland hebben vaak maar beperkte toegang tot diensten, beperkte bewegingsvrijheid en beperkte toegang tot bestaansmiddelen. Op de website van Basic Rights kunnen belanghebbenden relevante informatie vinden om in Nederland te kunnen ‘overleven’.