Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Steun de strijd voor betere arbeidsomstandigheden in Pakistan

Pakistan

Arbeiders in Pakistan gaan de straat op voor beter loon

Locatie

De Progressive Labour Federation werd in 2011 opgericht en is een poging van twaalf verschillende vakbonden uit verschillende industrieën om gezamenlijk een sterker front voor arbeidsrechten te vormen.

€ 754

arbeidsrecht - vakbond

doneer nu

De arbeidsomstandigheden in Pakistan zijn buitengewoon slecht. Ondanks keiharde repressie gaan 5000 werknemers en studenten eind deze maand toch de straat op om hun rechten op te eisen.

Actie

Ramp

Op 12 september 2012 ontstond er brand in een textielfabriek in Karachi, Pakistan. De enige deur zat dicht omdat het elektronische besturingssysteem uit was gevallen. Er waren geen nooduitgangen en voor alle ramen zaten tralies. De chemische stoffen die vrij kwamen zorgden ervoor dat mensen vrijwel meteen het bewustzijn verloren en in de vlammen vielen. De mensen die bij bewustzijn bleven stikten door de rook of probeerden te ontsnappen door van het dak af te springen. Uiteindelijk stierven er 255 mensen. Naar verluid was het management vooral bezig met het redden van haar apparatuur.

Dit ongeluk is tekenend voor de werkomstandigheden in Pakistan, waar arbeidersrechten voortdurend worden geschonden. Ze moeten absurde overuren draaien, krijgen geen ziekteverlof, hebben te maken met fysiek en verbaal geweld en worden onderbetaald. Als de arbeiders voor hun rechten op komen worden ze op allerlei manieren onderdrukt. Zo werd een belangrijke vakbondsleider in 2010 nog doodgeschoten.

De straat op

Op 29 November organiseert de Progressive Labour Federation een grote demonstratie in Lahore. Jaarlijks stelt de Pakistaanse regering een minimumloon vast. Werkgevers weigeren dat uit te betalen. En dat terwijl het minimumloon eigenlijk al veel te laag is. De demonstratie is bedoeld om de druk op werkgevers op te voeren zodat ze ten minste het minimumloon gaan betalen. Verwacht wordt dat 5000 arbeiders en studenten mee zullen lopen. De nadruk ligt op de deelname van vrouwen. Zij hebben het vaak het slechtst getroffen in de fabrieken.

De situatie van arbeiders in Pakistan is schandelijk. Goede arbeidsrechten zijn cruciaal voor een gelijkwaardige samenleving. Het Actiefonds is dan ook blij de demonstratie van de Progressive Labour Federation te kunnen steunen. Met uw bijdrage financieren wij de transportkosten (om zoveel mogelijk mensen naar de demonstratie te krijgen) en de banners en flyers van de demonstranten.

Foto: ILO Asia-Pacific via https://bit.ly/2KX1FVB van Flickr / CC BY-SA