Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

niet normaal* brengt radicale politieke boodschap terug naar pride beweging

Nederland

ACTIE • Activistische pride demo in Utrecht

Locatie

niet normaal* organiseert een pride demonstratie in het Utrechtse Moreelsepark om te laten zien dat pride nog steeds een radicale, politieke beweging kan, en moet zijn.

€ 550

migranten - Pride - queer

doneer nu

Het feit dat de eerste Pride manifestatie geleid werd door transgender vrouwen van kleur, is tijdens de ver gecommercialiseerde pride parades van tegenwoordig niet meer terug te zien. Pride is mode geworden, en commerciële bedrijven zijn er niet vies van de identiteit van pride te gebruiken voor marketing doeleinden, zonder écht iets bij te dragen aan de emancipatie van de beweging. De pride beweging is daarmee in de laatste jaren ver gedepolitiseerd en vooral een viering geworden van vrij Nederland.

Actie

Niet normaal* is een queer collectief uit Utrecht dat sinds 2017 eraan werkt de queer beweging weer te politiseren en uit de commerciële hoek te drijven. Pride moet weer een viering worden voor de gemarginaliseerde groepen die zich nog niet vrij kunnen bewegen door de samenleving, in plaats van een viering voor gay, mannelijk en wit Nederland. Ze willen hierin vooral opstaan voor een groep van queer vluchtelingen, die tijdens hun asielaanvraag door de IND vaak tegengewerkt worden en kunnen rekenen op geweld en intimidatie door de opkomst van extreem-rechts in Nederland.

Om te laten zien dat queer nog steeds een radicale, politieke beweging kan zijn, organiseert niet normaal* op 25 juni een demonstratie in het Utrechtse Moreelsepark. Tijdens deze demo willen ze vooral solidariteit tonen met queer vluchtelingen en migranten, en de stad Utrecht laten zien dat een meer activistische canal pride niet alleen mogelijk is, maar ook nodig. Tijdens de demo zijn er verschillende sprekers en zal er een protestmars zijn richting het stadscentrum.

Kom naar de demo op 25/06, vanaf 18:30 in het Moreelsepark in Utrecht. Meer informatie in het Facebook evenement!