Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Blokkeer de grootvervuilers!

België

Activisten blokkeren vervuilende bedrijven in België

Locatie

Act For Climate Justice voerde in België actie tegen vervuilende bedrijven BNP Paribas Fortis en Total.

België - Blokkade - BNP Paribas Fortis - Brussel - Feluy - klimaatactivisme - Total

doneer nu

Op maandag 18 maart voerde Act For Climate Justice in België actie tegen vervuilende bedrijven die een groot aandeel hebben in de opwarming van de aarde. In Brussel blokkeerden 150 activisten de toegang van een kantoor van BNP Paribas Fortis en in Feluy blokkeerden activisten de oliedepots van Total. Het Actiefonds steunde de activisten van Act For Climate Justice, zodat zij in staat waren spandoeken en lock-ons te maken die werden gebruikt bij de blokkades van maandag.

Actie

Netwerk van activisten

Act For Climate Justice is een netwerk van Belgische klimaatactivisten die oproepen tot directe en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Eerder voerden ze actie tegen fossiele bedrijven als Exxonmobile, Total en RWE.

Daarnaast organiseerden de activisten ook acties tegen de Belgische overheid, die in hun ogen te weinig doet om klimaatverandering te stoppen. Activisten blokkeerden het parlement voor een dag, ook riepen ze op om persoonlijk contact op te nemen met de Belgische ministers die verantwoordelijk zijn voor milieu; 23.000 Belgen sms’ten of mailden de ministers met hun klimaatzorgen.

Actie!

Op maandag 18 maart blokkeerden activisten van Act For Climate Justice het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis. Hierdoor konden werknemers de hele ochtend en begin van de middag niet naar binnen. De activisten hekelen de enorme investeringen die de bank doet in de fossiele industrie. Tegelijkertijd organiseerden ze een blokkade van oliedepots van Total in het Waalse Feluy, hier konden vrachtwagens het terrein niet op en lag het transport van olie voor een dag stil.

Bij beide acties benoemden de activisten de overlap tussen de klimaat- en sociale strijd. De multinationals en de financiële sector maken enorme winsten ten koste van werknemers en het klimaat. De activisten willen niet dat burgers voor de kosten van de klimaattransitie op moeten draaien, maar dat deze betaald wordt door de grootste vervuilers.

Blokkade oliedepots Total in Feluy