Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Geen oliewinning op Quechua-land!

Ecuador

ACTIE • No explotaciones petroleras en comunidades Quichwas de Pastaza

Locatie

De Shahuarmanga hebben hun land met succes verdedigd tegen het binnendringen van fossiel bedrijven als Texaco, Block 21 en Pluspetrol.

Ecuador - fossiele brandstoffen - klimaat - oorspronkelijke bevolking

doneer nu

Al vijfhonderd jaar wordt er tegen gestreden: bedrijven van de koloniale bezetter die het landschap en Inheemse gemeenschappen op het Amerikaanse continent willen vernietigen om grondstoffen te winnen. Het voortbestaan van de Shahuarmanga is het volgende hoofdstuk in dit destructieve verhaal. Fossiele brandstofbedrijven als Texaco, Block 21 en Pluspetrol zijn van plan hun land te verwoesten om meer olie uit de grond te pompen.

Actie

De Shahuarmanga is een gemeenschap van de oorspronkelijke bewoners van Pastaza, een provincie in het Amazonegebied van Ecuador. Toerisme is vandaag de dag hun belangrijkste strategie om hun cultuur en land te behouden. Maar fossiele brandstofbedrijven eisen hun land op om naar olie en gas te zoeken. Niet alleen is het belachelijk om naar meer fossiele brandstoffen te zoeken in deze tijden van klimaatonwrichting, maar om er andermans levensonderhoud voor op te offeren is ronduit weerzinwekkend.

Zo denken de Shahuarmanga er ook over. Samen met 33 andere Inheemse gemeenschappen, geleid door vrouwen, verzetten ze zich tegen deze multinationale vervuilers. Ze lieten zich niet intimideren, en organiseerden protesten en sit-ins in de hele provincie en in de hoofdstad Quito om te eisen dat deze bedrijven hun plannen onmiddellijk stopzetten. Graafmachines naderden al hun heilige grond; er was geen tijd te verliezen.

Succesvolle campagne

De protesten werden snel en efficiënt georganiseerd, en de resultaten stemmen tot blijdschap. De Shahuarmanga zijn erin geslaagd de oliemaatschappijen voorlopig de toegang tot hun land te ontzeggen. De bedrijven hebben een tweede verzoek ingediend, waarvan ze hopen dat die in januari van dit jaar wordt ingewilligd. In ieder geval zullen de Shahuarmanga niet aan de kant staan en zich ook inzetten om dit tweede verzoek naar de papierversnipperaar te sturen. Want dit is hun land, hun cultuur en hun levensonderhoud dat de overheid en deze fossiele giganten in de weegschaal leggen. Fossiele-brandstofwinning betekent niet alleen de vernietiging van het bos, maar ook de vervuiling van de rivieren en de lucht, een ramp voor de biodiversiteit – kortom de uitbuiting van Pachamama, de bij de volkeren van de Andes bekende godheid die zich het best vertaalt naar ‘Moeder Aarde’.

Hun vastberadenheid is sterk. In hun woorden: “Dankzij de steun van de instellingen die ons vertrouwen en ons laten zien dat we er niet alleen voor staan, voelen we ons gesterkt. Ze geven ons kracht om door te gaan met deze strijd van verzet. Omdat we allemaal verzet zijn. Wij zijn land, wij zijn rivier, wij zijn zaad.”

Het Actiefonds steunt de Shahuarmanga met trots!