Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Protest voor een einde aan de vergiftiging

Nigeria

ACTIE • Kereken Boue Community Protest for Environmental Justice

Locatie

Kereken Boue protesteren tegen de verslechterende levenskwaliteit in hun dorpen als gevolg van olieboringen.

aardolie - klimaatrechtvaardigheid - Nigeria

doneer nu

De rivierstaat van Nigeria is berucht om zijn olieboringen. Er is heel weinig regelgeving, waar fossiele brandstofbedrijven als Shell volop misbruik van maken. Ondanks talloze protesten en rechtszaken blijven de olielekkages en gaslekken de regio onleefbaar maken voor mensen, dieren en planten. Dit moet stoppen.

Actie

In 1995 werden negen Nigeriaanse activisten uit Ogoni ter dood veroordeelt omdat ze streden tegen de boorpraktijken van Shell. Ogoni-land werd geteisterd door olielekken en slechte luchtkwaliteit, waardoor de bewoners in de streek nauwelijks nog konden ademhalen.

Door de toewijding van Ogoni-activisten als Isaac Agbara werd Shell na een 32-jaar lange rechtszaak vorig jaar eindelijk veroordeeld tot 45.9 miljard naira (ongeveer 100 miljoen euro, gecorrigeerd voor inflatie) aan herstelbetalingen aan Ogoni-land.

Onverklaarbare sterfgevallen

Maar de geschiedenis dreigt zich te herhalen. De Kereken Boue-gemeenschap luidt momenteel de noodklok. Deze gemeenschap woont aan de Zuidelijke grens van Ogoniland. Zij melden een onverklaarbare en desastreuze achteruitgang van het leven in hun dorpen. Gewassen drogen uit en verschrompelen, vruchten vallen van hun bomen voor ze rijp zijn, zwarte vlekken dwalen in de lucht boven hun hoofden, de stank van koolwaterstof vult de lucht en de regenval verkleurt. Maar het meest verontrustende is de plotselinge sterfte van mensen en dieren.

De gevolgen van deze grimmige situatie zijn toenemende armoede door mislukte oogsten, volksverhuizingen, en psychologische klachten door voortijdig verlies van dierbaren. Maar tot nu toe lijkt het geen enkele ambtenaar of politicus ook maar iets aan te gaan wat er bij de Kereken Boue gebeurt.

Aandacht

Het Kallop Humanitarian and Environmental center organiseert daarom demonstraties in Port Harcourt, de administratieve stad in de provincie, om het lot van de Kereken Boue kenbaar te maken bij de autoriteiten. Oliebedrijven verwoesten al decennialang levens in dit gebied, en geen rechtszaak lijkt ze tegen te houden om door te boren. Met steun van Het Actiefonds reisden ze daarom af naar Port Harcourt, gewapend met spandoeken en posters. Zij zullen niet toekijken hoe hun huis en haard langzaamaan zwart kleurt van de fossiele brandstoffen. 

Ze eisen klimaatrechtvaardigheid en een einde aan de fossiele industrie. Als er binnen drie maanden niets gebeurt, waarschuwen ze, zijn ze genoodzaakt over te stappen op directe actie, zoals snelwegblokkades.