Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
ACTION • Feminist transborder radio project

Grensoverstijgende feministische radio

Frankrijk

ACTIE • Feminist transborder radio project

Locatie

Collectif Sensé maakt een podcast om de verhalen van vrouwen en genderqueer mensen die de mediterrane zee oversteken te vertellen.

border regime - LGBTQIA+ - podcast - women's rights

doneer nu

Collectif Sensé organiseert meetings en maakt een podcast door activistische vrouwen en genderqueer mensen uit het zuiden en het noorden van het Middellandse Zeegebied, waarin zij verhalen naar buiten brengen die niet door de mainstream media die grensregime voeden, verteld worden.

 

 

 

Actie

Kapitalisme, patriarchaat en het Europese grensregime stellen mensen, in het bijzonder vrouwen met een raciale achtergrond en genderqueer mensen, bloot aan uitbuiting, geweld en uitsluiting. Systematisch racisme en seksisme snoeren hun strijd de mond, waardoor ze in de mainstream media in een slachtofferbeeld worden geduwd en hun politieke acties worden geminimaliseerd. Wanneer het op migratie en het oversteken van grenzen aankomt, ervaren vrouwen en genderqueer mensen specifieke moeilijkheden die niet onbesproken kunnen worden gelaten.

Daarom verenigt Collectif Sensé vrouwen uit Mali, Mauritanië, Senegal en vrouwen in Frankrijk, van wie de meesten een migratieachtergrond hebben. Ze organiseren een tweedaags werkweekend om skills te delen, belangrijke kwesties te bespreken en vergaderingen te houden om toekomstige acties en evenementen te organiseren. Ze maken ook een podcast en een radioprogramma in verschillende talen, om de realiteit van vrouwen in het huidige grensregime naar buiten te brengen. Ze bespreken onderwerpen als vrouwenhandel, feministische zelfverdediging en grensoverstijgende solidariteit.

Dit project is een samenwerking tussen collectif Sensé, een groep vrouwen die elkaar hebben ontmoet in een safe house in Marseille, en de Alarmphone, een hotline voor mensen die in nood de Middellandse Zee oversteken. Luister hier naar hun maandelijkse radioprogramma in het Frans.

Het Actiefonds is trots dit project te steunen, want grenzen doden, elke dag.