Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Staar terug in de elektronische blik van de IDF!

Palestine

ACTIE • Contrasurveillance Hebron H2

Locatie

AAH zet contrasurveillance-technologie op in de Palestijnse olijfgaarden van Hebron H2.

Hebron - landbouw - landeigendom - olijven - Palestina - surveillance

doneer nu

AAH zet contrasurveillance-technologie op in de Palestijnse olijfgaarden van Hebron H2.

Actie

Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 is Hebron verdeeld in twee bestuurlijke gebieden. Hebron H1 beslaat het grootste deel van de stad en wordt bewoond door grofweg 170.000 Palestijnen. Het tweede gebied, Hebron H2, valt onder de jurisdictie van het Israëlische leger en wordt bewoond door 34.000 Palestijnen en 700 Israëlische kolonisten.

In het verdeelde gebied van Hebron H2 wordt de Palestijnse bevolking voortdurend in de gaten gehouden met bewakingstechnologie zoals camera- en radarbewaking, gezichtsherkenning en smartphone-technologie. Naast het feit dat zij onder de militaire wet leven, worden ze voortdurend bedreigd en aangevallen. Hun meer dan 900 jaar oude olijfgaarden worden bijvoorbeeld regelmatig in brand gestoken door kolonisten, die hiervoor niet gestraft worden door het Israëlische leger.

Olijvenoogst

De olijvenoogst in Palestina vindt elk najaar plaats, waardoor deze maanden een cruciale periode zijn in het inkomen van vele Palestijnse families. Dit weten kolonisten maar al te goed. Vandaar dat tussen augustus 2020 en 2021 ern meer dan 9.300 olijfbomen werden vernietigd op de Westelijke Jordaanoever. Sinds 1967 verwoestten Israëlische autoriteiten en kolonisten maar liefst 800.000 olijfbomen. Het vernietigen van olijfbomen is een bekende tactiek van kolonisten om de Palestijnen van hun grond te verdrijven, aangezien het jaren duurt om opnieuw olijfbomen te planten die dezelfde opbrengst kunnen geven als volwassen bomen.

Daarom heeft AAH (Artists x Allies x Hebron) op meerdere plekken in de olijfgaarden van H2 bewakingscamera’s geplaatst. Deze camera’s zullen de beelden van de bomen livestreamen, om het geweld van de kolonisten te registreren. Op deze manier staren de camera’s terug in de oneindige elektronische blik van de IDF door dezelfde bewapende technologie te coöpteren. AAH wil helpen deze bomen te behouden en solidariteit tonen door ervoor te zorgen dat de bewoners en hun sumud (standvastigheid) niet alleen in de gaten worden gehouden, maar ook worden gezien.

Het Actiefonds is er trots op deze actie te ondersteunen. Wil je de live beelden zien? Klik dan hier!