Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Klimaatgroep Climaccío wil na Covid-19 de openbare ruimte vrijhouden van auto's, brommers en cruiseschepen

Spanje

Campagne voor een emissie-vrije openbare ruimte in Barcelona

Locatie

Klimaatgroep Climaccío voert campagne (oktober 2020) in Barcelona tegen de slechte luchtkwaliteit en de straten vol voertuigen. De publieke ruimte zou heringericht moeten worden voor voetgangers en fietsers, voor een schone, veilige en duurzame stad. 

€ 800

artivisme - Barcelona - campagne - duurzaamheid - klimaat - publieke ruimte

doneer nu

Barcelona kampt al jaren met luchtvervuiling door de grote aanwezigheid van voertuigen. Tijdens de strenge quarantaine door Covid-19 leek het een omgekeerde wereld. De straten waren leeg, de lucht helder en ’s nachts was het doodstil. Het prikkelde de verbeeldingskracht over hoe de publieke ruimte er uit zou kunnen zien. Klimaatgroep Climacció organiseert een campagne om het publieke debat aan te gaan. De publieke ruimte zou heringericht moeten worden voor voetgangers en fietsers, voor een schone en duurzame stad.

Actie

Barcelona ging in één van de strengste quarantaines ter wereld door Covid-19, en is nog altijd zwaar getroffen. De stad wordt normaal gesproken gekenmerkt door een slechte luchtkwaliteit door de vele, brede straten waar auto’s, motoren en vrachtwagens het voor het zeggen hebben. De lockdown zorgde voor een ander soort stad. ’s Nachts was het muisstil, vanuit de hoger gelegen delen van de stad was de Middellandse Zee helder blauw, en in de straten liepen everzwijnen.

Climacció, een klimaatorganisatie opgericht in begin 2019, organiseert daarom samen met meer dan tien andere organisaties de campagne “Recuperem la ciutat” (“We heroveren de stad”). Middenin het overschakelen van de strenge lockdown naar een nieuwe manier van samenleven is nu het moment om de publieke ruimte in te richten voetgangers en fietsers, voor de bewoners van de stad. Volgens de organisatie is een publiek debat noodzakelijk over de rol en het gebruik van de publieke ruimte en mobiliteit in de stad.

In de laatste anderhalf jaar heeft Climacció demonstraties, burgelijke ongehoorzaamheid en artivisme (activism + art) ingezet om media-aandacht te vragen voor klimaatproblemen, en specifieker onderwerpen als klimaatrechtvaardigheid, antikapitalisme en ecofeminisme. Vanaf eind september staan er drie acties gepland: straatschilderingen/graffiti, ludieke acties op straat en workshops. Het Actiefonds steunt de campagne voor het aanschaffen van materialen.

De campagne staat gepland voor een maand, maar gaat idealiter door op verschillende manieren zolang er geen drastische veranderingen plaatsvinden in de mobiliteitsplannen van de stad, zoals meer fietspaden, autoluwe straten en verbeterd openbaar vervoer.

Voor meer informatie kun je terecht op de website en facebookpagina.