Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Klimaatbeweging trekt de lijn: tot hier en niet verder!

Oostenrijk

Acties tegen uitbreiding vliegveld

Locatie

Klimaatbeweging verzet zich tegen komst derde landingsbaan bij het vliegveld van Wenen

€ 1000

klimaatkamp - milieu - vliegvelduitbreiding

doneer nu

System change, not climate change! De Oostenrijkse klimaatbeweging voert actie tegen de komst van een derde landingsbaan bij het vliegveld van Wenen. Ze trokken letterlijk een rode streep.

Actie

Vliegveld uitbreiding

De luchtvaartsector is een belangrijke actor in de opwarming van de aarde. Om deze reden besloot het Oostenrijkse gerechtshof in februari 2017 dat er geen derde landingsbaan aangelegd mag worden. Na veel commotie werd deze beslissing echter weer terug gedraaid door het hooggerechtshof. Dit betekent dat de federale administratieve rechter opnieuw moet beslissen over de derde baan. Een onbegrijpelijke beslissing die een desastreus effect op het klimaat kan hebben. Voor de klimaatbeweging een teken dat hun strijd nog niet gestreden is. ‘Niet verder dan voorheen!’

De uitbreiding van het vliegveld heeft grote gevolgen voor het klimaat en is niet te rijmen met het door de Oostenrijkse overheid gestelde doel om CO² uitstoot te verminderen. Tijd dus om in actie te komen. De Oostenrijkse activisten zijn van mening dat de klimaatcrisis bij de wortels moet worden aangepakt: bij de grootste vervuilers. Dit doen ze heel direct door hun pijlers te richten op de luchthaven en luchtvaartsector. Tijdens het klimaatkamp werden 28 workshops gehouden om mensen te informeren en te mobiliseren. Daarnaast zijn er verschillende acties gevoerd op het rondom het vliegveld. De meest opvallende actie is de rode lijn die de activisten trokken door het vliegveld en op de geplande locatie van de derde landingsbaan. In rood gekleed en met een 40 meter lange banner met daarop ‘Rote Linie: Kein Weiter wie bisher!’ (‘Rode lijn: niet verder dan voorheen!’) vormden zo’n 200 activisten een rode lijn. Willen we verdere klimaatverandering tegengaan, dan moet deze lijn niet overschreden worden.

Samen kunnen we een grens trekken en de opwarming van de aarde stoppen. Doe je mee? Help de klimaatactivisten dan nu met een donatie.

De meest opvallende actie is de rode lijn die de activisten trokken door het vliegveld en op de geplande locatie van de derde landingsbaan.