Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Sápara en Sinangoe volk eisen zelfbeschikking

Ecuador

ACTIES • tegen olie-exploitatie in de Ecuadoraanse Amazone

Locatie

Inheemse volkeren in de Ecuadoraanse Amazone eisen zelfbeschikking en bescherming tegen exploitatie en extractie van hun leefgebied.

€ 2799

amazone - exploitatie - inheemse bevolking

doneer nu

Het Amazonewoud staat constant onder de dreiging van ontbossing, mijnbouw en olie-exploitatie. De strijd van inheemse volkeren tegen de vervuiling, extractie en vernietiging van hun voorouderlijke gronden is daarmee evengoed een constante. Eerder dit jaar schreven we al over het Sápara volk dat succesvol actievoerde tegen de onteigening van hun grondgebied in de Ecuadoraanse Amazone, maar nieuwe uitdagingen staan alweer voor de deur. In dit artikel een overzicht van twee nieuwe initiatieven, met steun van Het Actiefonds, in de Ecuadoraanse Amazone.

Actie

FEDERACION BINACIONAL “FEBZPEP”

Wederom moet het Sápara volk in actie komen tegen vervuiling en olie-extractie in hun leefgebied. De nationale overheid van Ecuador en het Chineze oliebedrijf Andes Petroleum tekende recent een contract voor het winnen van olie op 2 stukken grond die tot het leefgebied van de Sápara behoren. De federatie van het Sápara volk in Ecuador en Peru komt in actie om hun land, aangemerkt door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed, te beschermen. Er zal een algemene bijeenkomst georganiseerd worden om binnen de 23 communities van de Sápara concensus te bereiken over de acties tegen olie-extractie. Vervolgens zullen er verschillende protestacties, marsen en sit-ins georganiseerd worden in de provincie Pastaza en de stad Quito, waar een brede gemeenschap van inheemse volkeren bij betrokken zal zijn, met als beoogde doel de ontbinding van het contract tussen de overheid en het Chineze oliebedrijf.

FUNDACION DE MUJERES INDIGENAS DE LA AMAZONIA ECUATORIANA “FMIAE”

Naast de actie van het Sápara volk heeft het Sinangoe volk een vergelijkbaar doel voor ogen. Samen met de FMIAE komen zij in actie voor het recht op zelfbeschikking en een einde aan de mensenrechten schendingen die alle volkeren in het Amazonewoud te verduren krijgen. Ze pleiten voor de invoering en handhaving van het constitutionele recht op vrije en voorafgaande consultatie bij plannen op hun voorouderlijke gronden en het recht om in alle gevallen van exploitatie zelf een eindbeslissing te kunnen maken. Totdat de nieuwe wet en regelgeving rondom vrije en voorafgaande consultatie van de inheemse volkeren rond is, willen zij een volledig stop op het afgeven van vergunning voor mijnbouw, olie-extractie of hydro-electrische projecten. Om dit doel te behalen zal het Sinangoe volk, met steun van FMIAE, eveneens verschillende protestacties, bijeenkomsten en sit-ins organiseren.

Het Actiefonds steunt de acties van het Sápara en Sinangoe volk en zal doorgaan met het steunen van inheemse volkeren in het Amazonewoud totdat deze volledige zeggenschap en zelfbeschikking over hun grondgebied hebben bereikt. Inheemse volkeren zijn de belangrijkste schakel in het behoud en de bescherming van het Amazonewoud en daarmee is hun voortbestaan van wereldwijd belang.