Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Mobilisatie voor de Dag van de Arbeid in Indonesië

Indonesië

ACTIE • Workers Say No to Salary Cut! Cut State Officials Salary!

Locatie

Socialistische jeugdbeweging mobiliseert op 1 mei 2023, eist betere arbeidsomstandigheden en roept op tot revolutie.

1 mei - anti-kapitalisme - arbeidsrechten - jongeren

doneer nu

In Indonesië zijn de arbeidsomstandigheden en salarissen voor het grootste deel van de bevolking onvoldoende om een menswaardig bestaan te leiden. Bovendien heeft de Indonesische regering in tijden van inflatie een regeling aangenomen die bepaalde bedrijven toestaat om de lonen van arbeiders met 25% te verlagen. In april en mei 2023 mobiliseerde Organisasi Kaum Muda Sosialis/ OKMS (de Socialistische Jongeren Organisatie) honderden mensen door heel Indonesië, met een massa-actie op 1 mei 2023, met de slogan:

“Reformasi [het Indonesische politieke tijdperk sinds de jaren ’90] is gecorrumpeerd, maak de revolutie af, arbeiders en mensen verenigen zich om politieke elites te verslaan”.

(Reformasi Dikorupsi, Tuntaskan Dengan Revolusi, Buruh dan Rakyat Bersatu Ganyang Para Elit Politik”)

Actie

Werknemers zijn altijd de eerste slachtoffers van crises. De arbeiders van Indonesië hebben dit keer op keer gezien en in 2023 zijn hun arbeidsomstandigheden verslechterd door de inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud. Er is weinig toegang tot gezondheidszorg en sociale zekerheid, de salarissen zijn al te laag om de huur te betalen en voor kinderen of ouders te zorgen, en vrouwen worden vaak ontslagen als ze zwanger zijn. Deze arbeidsomstandigheden staan in schril contrast met de salarissen van de Indonesische staatsambtenaren, die een luxe levensstijl mogelijk maken.

Indonesië heeft een grote arbeidsintensieve industriële sector, die vooral textiel en kleding, schoeisel, meubels en kinderspeelgoed produceert, allemaal voor de export naar Europa en de VS. Door de afnemende vraag als gevolg van de wereldwijde economische crisis heeft de Indonesische regering een verordening uitgevaardigd die bedrijven in deze sectoren toestaat om de lonen van hun werknemers met 25% te verlagen.

Tegelijkertijd nam de regering een wetsvoorstel aan om internationale investeringen in de Indonesische economie te verhogen, ook al hebben de afgelopen jaren laten zien dat meer investeringen op geen enkele manier meer banen of betere arbeidsomstandigheden betekenen.

“Arbeiders zeggen nee tegen salarisverlaging! Verlaag het salaris van staatsambtenaren!”

Om te protesteren tegen deze nieuwe regels en op te roepen tot een herverdeling van rijkdom, mobiliseerde Organisasi Kaum Muda Sosialis/ OKMS door het hele land voor een massa-actie op 1 mei 2023. OKMS is een socialistische jongerenorganisatie die activiteiten organiseert om socialistische ideeën te verspreiden, het ideologische begrip van het socialisme van hun leden te versterken, jongeren te organiseren en solidariteit op te bouwen voor de arbeidersklasse en de onderdrukten. Eens per maand komen ze samen voor activiteiten zoals discussies over hedendaagse of theoretische onderwerpen, of het verspreiden van pamfletten op campussen en fabrieken.

Op 1 mei 2023 sloegen ze de handen ineen met vakbonden, studenten en verschillende actiegroepen en organiseerden ze protesten in Jakarta, Yogyakarta, Semarang en Makassar, aangevuld door discussies en toespraken. Samen met de Gerakan Buruh Bersama Rakyat (GEBRAK – Beweging van Arbeid en Volk) en andere socialistische organisaties verspreidde de OKMS een pamflet met hun eisen en een oproep om te blijven protesteren om de politieke en economische elites ten val te brengen.

Naast acties op het terrein werd er ook een nationale online discussie gehouden, waarbij historici gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesië en verschillende activisten van verschillende organisaties werden uitgenodigd om te discussiëren over de staat van de Indonesische politiek en de beste manier om verder te gaan.

Het Actiefonds is er trots op de 1 mei protesten in Indonesië en wereldwijd te steunen, en zal alle acties voor arbeidersrechten en tegen kapitalistische uitbuiting blijven steunen.

Lees en leer meer over OMSK en de economische situatie in Indonesië op de Facebook pagina van OMKS, hun Tiktok en Instagram. Bekijk videoverslagen van de protesten hier, hier en hier.