Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

In Slovenië voeren vrijwilligers actie tegen het illegaal terugsturen van vluchtelingen

Slovenië

Actie tegen terugsturen van vluchtelingen

Locatie

Een groep van vrijwilligers voert in Slovenië actie tegen het illegaal terugsturen van vluchtelingen naar Kroatië.

directe actie - grenzen - vluchtelingen

doneer nu

In Slovenië is in 2018 een groep vrijwilligers begonnen met het tegengaan van illegale pushbacks van vluchtelingen door grenswachters. De vrijwilligers constateerde dat in toenemende mate vluchtelingen die de Sloveens-Kroatische grens gepasseerd zijn, teruggezonden worden naar Kroatië. Om het illegaal terugsturen van vluchtelingen tegen te gaan, gaat de groep No Border Direct Social Work met steun van Het Actiefonds proberen te verhinderen dat vluchtelingen in Slovenië teruggestuurd worden naar Kroatië.

Actie

Terugduwen van vluchtelingen

Sinds 2013 reizen veel vluchtelingen die het oorlogsgeweld in Syrië ontvlucht zijn, via de Balkan naar landen binnen de grenzen van het Schengengebied. Sinds 2015 hebben regeringsleiders van Schengenlanden in toenemende mate proberen te verhinderen dat vluchtelingen het Schengengebied betreden. Slovenië is een van de grenslanden van het Schengengebied waar de regering probeert te voorkomen dat vluchtelingen de mogelijkheid krijgen asiel in de Schengenzone aan te vragen. Dit doet de regering door de obstakels zoals grenshekken, prikkeldraad en surveillance apparatuur op de grenzen te plaatsen en door vluchtelingen die de grens toch gepasseerd zijn terug te sturen naar Kroatië.

Actie tegen de pushbacks

De Sloveense groep is 1 september begonnen met het monitoren van politieaanwezigheid en alle obstakels die opgeworpen zijn om te verhinderen dat vluchtelingen de grens oversteken. Daarnaast gaan zij een quick-response netwerk opzetten om te verhinderen dat vluchtelingen illegaal teruggezonden worden en om hen te voorzien van juridisch advies en informatie.