Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Romavrouwen of Vojvodina organiseren zich tegen Roma-haat in Servië

Servie

ACTIE • Romavrouwen zullen niet zwijgen!

Locatie

Romavrouwen komen in opstand tegen toenemende discriminatie en vooroordelen ten opzichte van hun gemeenschappen.

demonstratie - feminisme - Roma

doneer nu

Op de Internationale Roma-dag 2023 organiseerden de Romavrouwen van Vojvodina een demonstratie tegen het aanhoudende racisme in de Servische politiek en samenleving tegen Romagemeenschappen, dat zich onlangs manifesteerde in in de dood van een jong Roma-meisje en een racistische reactie hierop van de burgemeester van Belgrado.

Actie

Toen begin 2023 in een Roma-nederzetting in de Servische hoofdstad een Roma-meisje werd overreden  door een vrachtwagen van het openbare nutsbedrijf van Belgrado en daarbij omkwam, legde burgemeester Aleksandar Šapić, lid van het hoofdbestuur van de Servische Progressieve Partij, een verklaring af als reactie op haar dood, die openlijk racistisch en discriminerend was, en die die geworteld was in fascistische ideologie. Hij zei dat de Roma “niet geholpen willen worden” en dat het hun eigen schuld is dat ze in armoede leven en sterven. Hij zei verder dat de Roma onder druk gezet moeten worden om zich te assimileren en ‘beschaafd’ te worden omdat ze “een gevaar zijn voor zichzelf en hun buren”, waarbij hij volledig voorbijging aan het decennialange discriminerende beleid en de wijdverspreide vooroordelen ten opzichte van Roma in de Servische samenleving.

De Roma zijn de meest gemarginaliseerde, rechteloze en armste gemeenschap in Servië. De meeste NGO’s die zich bezighouden met de positie van de Roma in de Servische samenleving maken deel uit van een aan de overheid gelinkte maffiaorganisatie die donaties uit het buitenland plunderen, waardoor bijna geen geld naar daadwerkelijke projecten gaat.

Roma-gemeenschappen in heel Servië vrezen voor uitzettingen uit hun dorpen, en ongestraft geweld, nu het Servische nationalistische discours brede steun krijgt en anti-Roma racisme door de hoogste regeringsniveaus wordt aangemoedigd en gerechtvaardigd. Vooral op het platteland zijn Roma-gemeenschappen bang voor de dreiging van lokale nazigroepen.

In combinatie met de wijdverspreide vrouwenhaat erkennen de Romavrouwen van Vojvodina dat Roma-kinderen en -vrouwen als eerste gevaar lopen. Daarom organiseren ze zich als vrouwen en moeders en laten ze hun stem horen. Met acties op sociale media en op straat laten ze zien dat ze niet stil bijven ten opzichte van geweld, en zich verzetten tegen het huidige racistische discours en beleid en het misbruik van NGO’s.

ACTIE

Op Wereld Roma Dag, 8 april 2023, hielden de Romavrouwen van Vojvodina een protest om alle Serviërs en de Servische regering te waarschuwen dat Romavrouwen niet zullen zwijgen over dit geweld en zich niet neerleggen bij racisme en Roma-haat, oftewel anti-gyspyisme. Ze zullen met alle democratische middelen vechten voor hun vrouwen- en mensenrechten. Het protest vond plaats in twee Roma-nederzettingen in Zrenjanin, een stad in Noord-Servië. Ongeveer 40 vrouwen woonden het protest bij en tijdens de bijeenkomst werd een netwerk van lokale communicatie tussen Romavrouwen opgericht, waardoor georganiseerde steun in de strijd tegen Roma-haat mogelijk werd. Dit netwerk zal steun bieden aan Roma, en in het bijzonder aan Romavrouwen, die bedreigd worden door burgers of door de lokale of nationale autoriteiten.

Het Actiefonds is trots deze actie te hebben gesteund en zal Roma-gemeenschappen die elkaar beschermen en opstaan tegen discriminatie en fascisme blijven steunen! Volg de Romavrouwen van Vojvodina op Twitter en Facebook!