Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
mexico

ACTIE • RESISTENCIA INDIGENA CONTRA EL CORREDOR INTEROCEANICO

Locatie

Een Mexicaans megaproject wil het land van Inheemse gemeenschappen omvormen tot een nieuw wereldwijd productiebedrijf. Inheemse activisten eisen een einde aan de transoceanische corridor.

antikapitalisme - inheemse bevolking - klimaatactivisme - Mexico

doneer nu

Een Mexicaans megaproject wil het land van Inheemse gemeenschappen omvormen tot een nieuw mondiaal fabrieksterrein. Inheemse activisten eisen een einde aan de transoceanische corridor!

Actie

Sinds 2020 bouwt Mexico in de istmus van Oaxaca een 300 km lange spoorweg die twee havensteden met elkaar zal verbinden: Coatzacoalcos aan de Atlantische kust en Salina Cruz aan de Pacifische kust. Dit megaproject gaat gepaard met een gaspijpleiding en verschillende industrieparken die de spoorweg flankeren. De parken dienen om tegen lage kosten goederen voor de export tussen de twee havensteden te produceren.

Het doel is duidelijk: om de economie van Mexico te stimuleren en zijn plaats in de wereldwijde kapitalistische economie te bestendigen, moet de Corredor Interoceánico (interoceanische corridor) de istmus omvormen tot een internationaal handelsknooppunt, vergelijkbaar met het Panamakanaal. De spoorweg zal het vervoer van goederen en producten over de landstrook vergemakkelijken door de reistijd tussen de twee havens terug te brengen tot 24 uur. De tussenliggende industrieparken zullen van Oaxaca een “nieuwe wereldfabriek” maken. Het traject van 300 km is een symbool geworden van het neoliberale kapitalisme, dat natuur en levensonderhoud vernietigt om meer kapitaal te vergaren voor de gelukkige enkelingen.

Dat het project alleen voor de rijken voordelig is viel al op toen bouwvakkers de toegang tot het toezichtterrein blokkeerden om betere werkomstandigheden te eisen. President Manuel López Obrador reageerde door te verklaren dat de winst van het megaproject zou dienen om de pensioenen van de arbeiders te financieren, net als die van het leger.

Inheemse gemeenschappen totaal genegeerd

Maar er is één groep waarmee de autoriteiten weigeren te onderhandelen of samen te werken: de Inheemse gemeenschappen die op de istmus wonen. Zij worden nu bedreigd met uitzetting. Hun levensonderhoud en cultuur worden aangevallen door de spoorweg die hun voorouderlijke gronden wil omvormen tot een gigantisch industrieel complex. De autoriteiten informeren hen voortdurend verkeerd over de omvang van het project en ze krijgen geen mogelijkheid om hun zorgen te uiten. Hun rechten zijn met voeten getreden, aangezien zij geraadpleegd moeten worden over alle activiteiten die op hun land plaatsvinden.

De Union de Communidades Indigenas de la Zona Norte del Istmo heeft besloten het megaproject te bestrijden met geweldloze directe acties. Ze maken gebruik van sit-ins, blokkades, protesten en andere middelen om de aanleg van de spoorwegen te blokkeren en te verhinderen. Met meer dan duizend lichamen sterk slagen ze erin het bouwschema voorlopig te dwarsbomen, maar het is een zware strijd. Opnieuw worden de rechten van inheemse gemeenschappen en van de omringende natuur genegeerd wanneer neoliberale elites een kans zien om meer geld te verdienen. D projectontwikkelaars gaan zelfs zover dat ze beweren dat de corridor juist goed is voor de economie van de lokale dorpen.

Het Actiefonds is er trots op deze Inheemse gemeenschappen te steunen in hun strijd tegen het mondiale kapitaal en het kolonialisme. Zoals de inheemse activiste Juana Ramírez Villegas stelt: Ik nodig mijn broeders en zusters uit verschillende delen van de wereld uit om hun grondgebied te verdedigen, zich niet te laten verslaan, zich te organiseren en hun strijd zichtbaar te maken. Het is tijd om ons grondgebied te verdedigen dat het leven en de toekomst van onze zonen en dochters vertegenwoordigt.”