Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Kraken gaat door!

Czech Republic

ACTIE • Prague Autonomous Social Center

Locatie

De echte goede kraakpanden zijn niet zomaar verdwenen na één uitzetting. ODS is vastbesloten hun strijd voor een vrije autonome ruimte in het hart van Praag voort te zetten.

autonomous spaces - kraken gaat door - Prague

doneer nu

Ondanks een uitzetting door de politie is de nieuwste strijd voor een echt autonome ruimte in Praag net begonnen!

Actie

Praag heeft dringend behoefte aan een autonome ruimte waarin mensen zich vrij kunnen uiten zonder de beperkingen van onze winstgedreven maatschappij. Sinds de ontruiming van het Autonoom Sociaal Centrum Klinika in januari 2019 is geen dergelijke ruimte meer over in de Tsjechische hoofdstad. Ondertussen wordt Praag geteisterd door duizenden lege, vervallen gebouwen en duizenden AirBnB-flats en bedrijfskantoren. Het centrum van Praag is een onleefbare plek geworden voor lokale ruimdenkende mensen.

Het collectief Opravdu Dobré Squaty (echt goede kraakpanden) was onder de indruk van Klinika en andere eerdere Tsjechische kraakpanden en sociale centra, en heeft besloten er zelf een op te richten. De leden wilden een nieuw sociaal centrum oprichten in een relatief centrale wijk van Praag. Het gebouw dat zij in gedachten hadden is eigendom van buitenlandse investeerders en staat sinds de jaren ’90 leeg.

Helaas is de mogelijkheid van onmiddellijke uitzetting door de politie zeer reëel in Tsjechië. De ODS hield daar al rekening mee en slaagde erin het gebouw vijf uur lang te kraken voordat het werd uitgezet. Hoe dan ook, de leden beschouwen hun actie als een succes. Volgens hen is zelfs het omvormen van een vervallen gebouw tot een radicale ruimte voor slechts één dag prijzenswaardig gezien het huidige klimaat in Praag.

ODS wil een solidaire samenleving waarin menselijk welzijn belangrijker is dan geld of bezit. Het gelooft dat het creëren van autonome eilanden in het huidige kapitalistische landschap een eerste stap is in het veranderen van de wereld. In een ruimte waarin iedereen zich vrij kan voelen om te verblijven en zich te uiten zonder te worden gediscrimineerd, kunnen mensen de huidige maatschappelijke en culturele normen uitdagen.