Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Mariposario Amazonico schildert de straten van Caquetá, Colombia

Colombia

ACTIE • Jardines de Libertad para todas las Cuerpas

Locatie

Tussen 28 juni en 9 juni houdt het LHBTQI+-collectief Mariposario Amazonico verschillende acties in Florencia, Colombia om de aanwezigheid en ervaringen van sekse- en/of genderoriëntaties die buiten de norm vallen te benadrukken.

LGBTQI+ - Pride - queer

doneer nu

Tussen 28 juni en 9 juli houdt het LHBTQI+-collectief Mariposario Amazonico verschillende acties in Florencia, Colombia om de aanwezigheid en ervaringen van sekse- en/of genderoriëntaties die buiten de norm vallen te benadrukken.

Actie

De provincie Caquetá in Colombia gaat gebukt onder constante machtsstrijden tussen het nationale leger en verschillende gewapende groepen zoals de FARC. Hierdoor neemt het leven voor LHBTQI+-personen een bijzonder zwaar karakter aan. Volgens een rapport van Caribe Afirmativo ondervinden deze mensen bedreigingen, gedwongen verplaatsing, seksueel geweld, marteling, dwangarbeid, persoonlijk letsel, vrouwenmoord en doodslag. Hun levens worden constant onzichtbaar gemaakt door het conflict in de provincie, maar dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan.

Dat weten de autoriteiten zelf maar al te goed. Op 28 juni werden bijvoorbeeld meerdere mensen met een sekse of genderoriëntatie die buiten de norm vallen tot excessief hoge straffen veroordeeld in Florencia. Achteraf bleek dat deze personen niet eens gebruik konden maken van een advocaat, wat nochtans hun recht zou moeten zijn.

Vandaar dat het collectief Mariposario Amazonico, in samenwerking met het kunstcollectief Caldera Gráfica Crew die we ook steunen, een serie acties organiseert om de rechten van LHBTQI+ onder de aandacht te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een mars door de hoofdstraten van Florencia waarvoor alle mensen die zichzelf erkennen als queer, LGBTQI of met verschillende seksuele geaardheden en genderidentiteiten en sekswerkers, waarvan de meerderheid trans vrouwen zijn, zijn uitgenodigd. Deze straten zijn vaak het minst veilig voor hen, dus zullen ze dit moment aangrijpen om affiches op te hangen waarin gevallen van discriminatie in Caquetá aan de kaak worden gesteld. Maar ook posters die de transfobie in overheidsinstanties en gebrek aan gedegen seksuele voorlichten blootleggen.

Mariposario Amazonico geeft alvast het goede voorbeeld wat voorlichting betreft: zij bieden meerdere workshops aan over lesbo-erotica, fysieke en emotionele zorg in niet-monogame relaties, en nog veel meer.