Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Fryslan fascismevrij!

Nederland

ACTIE • Geen fascisten in de raad!

Locatie

AFA Fryslan strijdt tegen oprukkend fascisme in Friesland. Zijn demonstraties trekken steeds grotere aantallen, terwijl de fascisten minder opdagen.

antifascisme - fascisme - Friesland

doneer nu

AFA Fryslan strijdt tegen oprukkend fascisme in Friesland. Zijn demonstraties in Drachten trekken steeds grotere aantallen, terwijl de fascisten minder opdagen.

Actie

 

AFA Fryslan is een kleine maar toegewijde groep antifascisten die de aanwezigheid van Forum voor Democratie, PVV, en andere extreem-rechtse partijen bestrijden in Friesland. Concreet deden ze dat met posters plakken tijdens de campagenetijd, en door te demonstreren tegen FvD-bijeenkomsten.

Op 7 maart zou Forum spreken in theater de Lawei in Drachten, dat pretendeert een diverse en inclusieve werkomgeving na te streven. Toch biedt het theater een podium voor de meest uitgesproken fascisten van ons land, zelfs nadat AFA meermaals de directeur van het theater aanmaande het evenement te annuleren.

AFA organiseerde daarom een demonstratie voor het theater om de bruinhemden duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn in Friesland. Het resultaat gaf reden tot hoop. Er waren nog steeds honderden die wilden deelnemen aan het evenement, maar de opkomst was duidelijk bescheidener dan tijdens de laatste campagnetijd in 2019. Niet eens de helft van de opkomst van toen kwam nu naar de bijeenkomst. In tegenstelling tot de antifascisten. Zij protesteerden volgens AFA met tien keer zoveel mensen als vier jaar daarvoor. FvD kreeg uiteindelijk maar 3.6 procent van de stemmen in de provincie, ten opzichte van 13.4 procent vier jaar geleden.

Het Actiefonds is trots dat het AFA Fryslan steunt. Zij zijn een belangrijk tegengeluid in onze samenleving die steeds sneller verrechtst. Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!