Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Klim voor het klimaat!

Duitsland

ACTIE • Forest Occupation Skillshare 2.0

Locatie

Klimaatactivisten organiseerden een succesvol skillshare-kamp om bosbezettingen voor te bereiden.

Amelisweerd - boskap - klimaat

doneer nu

Klimaatactivisten organiseerden een succesvol skillshare-kamp om bosbezettingen voor te bereiden.

Actie

Overal in Nederland en Europa moeten oude bosssen plaatsmaken voor de uitbreiding van industriegebieden en snelwegen. Een schrijnend voorbeeld hiervan was het Sterrebos in Limburg, dat gekapt werd om de autofabriek VDL Nedcar te laten uitbreiden. Na weken van protest gingen de bomen uiteindelijk te gronde.

Activisten in het buitenland gebruiken bosbezettingen vaker als laatste redmiddel wanneer andere campagnes hebben gefaald. Zo is het Hambachwoud al jaren het decor van een strijd tussen klimaatactivisten en de bruinkoolmijn van energiebedrijf RWE. Ook de verschillende ZAD’s van Frankrijk tonen hoe een bosbezetting een effectieve actiestrategie kan zijn, die zelfs de komst van vliegvelden kan dwarsbomen.

Je kunt je afvragen hoe lang het duurt tot er een LelyZAD komt. In Nederland was de bezetting van het Sterrebos de eerste toepassing van deze strategie op Nederlandse bodem. En het zal niet de laatste zijn. Denk bijvoorbeeld aan Amelisweerd, een bos in Utrecht dat dreigt te verdwijnen om de A27 te laten verbreden. Op ikgadeboomin.nl kun je je al opgeven als bosbeschermer.

Climbers 4 Climate heeft onlangs met steun van het Actiefonds een skillshare-kamp georganiseerd in Duitsland. Een week lang trainden 70 bosbeschermers met klimmen, boomhutten bouwen, reddingsacties en banners ophangen tussen de bomen. Ook andere praktische vaardigheden kwamen aan bod, zoals het bouwen van composttoiletten en het onderhouden van een actiekeuken.

Daarnaast was er veel ruimte voor reflectie tijdens kamp. Klimacties lokken vaak nog machogedrag uit, en bevoorrechten vaak able-bodied cismannen. Vandaar dat er ook klimtrainingen en andere workshops werden gegeven zonder mannen, en waren er genoeg momenten om ook reproductie van sociale machtsstructuren binnen de klimaatbeweging aan te kaarten. Op deze manier bouwde de groep aan een duurzame en betrouwbare klimaatbeweging, die je niet zomaar laat bungelen in de bomen.

Ook meedoen? Sluit je aan!