Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Huurweigering vanaf 1 juli!

Nederland

ACTIE • Wij weigeren de huurverhoging!

De huur blijft stijgen, terwijl het woonaanbod krimpt. Tijd dus voor een huurweigering. Woningcorporaties kunnen niet zo over ons heen lopen. Bevries de huur!

huurverhoging - woonopstand - woonprotest

doneer nu

Er is een wooncrisis in Nederland – dat weet ondertussen iedereen. Maar er wordt nog altijd amper wat aangedaan. Sterker nog, de huren blijven maar stijgen, terwijl het aanbod op de woningmarkt blijft krimpen. Daarom is het tijd voor een huurweigering: als zij niets doen, gaan wij niet méér betalen.

Actie

Stijgende huren

In Nederland betalen huurders gemiddeld 38 procent van hun inkomen woonlasten. Dit is onacceptabel. Het NIBUD, het nationale adviescentrum voor budgetvoorlichting, stelt zelfs dat maximaal 33 procent acceptabel is. We zitten nu dus in een onacceptabele situatie, die binnenkort alleen maar zal verergeren. De maximale huurverhoging voor 2022 is namelijk bekendgemaakt: 2.3 procent voor de sociale huursector en 3.3 procent voor de vrije sector.

Dit klinkt misschien als een stijging die redelijk te overzien is, maar voor de middeninkomens kan dit leiden tot wel 100 euro huurverhoging per maand. Zij zitten gevangen in hun te dure huurwoning: Voor een goedkopere huurwoning komen ze niet in aanmerking, voor een koopwoning kunnen zij geen hypotheek krijgen.

Huurweigering

Tijd dus om een duidelijk signaal af te geven aan Den Haag en de woningcorporaties. De Bond Precaire Woonvormen eist dat de huur in ieder geval de komende vijf jaar (2022-2026) worden bevroren. Om deze eis door te laten klinken tot in de Tweede Kamer, zetten ze een collectieve huurweigering op. Samen gaan we gewoon door met de oude huur betalen.

Voor velen klinkt het misschien eng of gevaarlijk om niet de verhoogde huur te betalen. Woningstichting De Key stuurt bijvoorbeeld geautomatiseerde emails waarin staat dat je een deurwaarder voor je huis kunt verwachten als je niet braaf het nieuwe bedrag overmaakt.

Maar huurders hebben ook rechten, ook al zijn ze daar vaak niet van bewust. Vandaar dat de Bond Precaire Woonvormen in de eerste plaats een netwerk wil creëren waarin experts huurders informeren over de manieren waarop ze zich kunnen verzetten tegen de huurstijging, evenals de consequenties als ze stoppen met huur betalen. Door gezamenlijk op te treden en de juiste kennis en eerdere ervaringen in huis te hebben kan de bond huurweigeraars hierin geruststellen en uitleggen wat de risico’s zijn en welke risico’s er niet zijn.

Het Actiefonds steunt de huurstaking. Woningcorporaties kunnen niet over ons heen blijven walsen. Bevries de huur!