Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Fietsbezorgers eisen rechten op!

ACTIE • Riders Rise Up Groningen

Fietsbezorgers uit Groningen starten een vakbond om normale arbeidsomstandigheden te eisen van Thuisbezorgd en Gorillaz.

arbeidersrechten - Gorillas - Thuisbezorgd

doneer nu

Weinig baantjes zijn zo precair als de bezorgers van leverdiensten als Thuisbezorgd en Gorillas. Deze bedrijven doen absoluut niks om hun werknemers degelijk te betalen of zelfs te steunen in het geval van arbeidsongelukken. Daarom wordt het volgens Groningen tijd voor een vakbond, om een vuist te kunnen maken tegen deze megabedrijven en normale arbeidsomstandigheden op te eisen.

Actie

Bezorgen voor Thuisbezorgd, Über Eats of Deliveroo: het maakt niet uit waar je het doet, overal kom je dezelfde problemen tegen. Slechte remmen. Kapotte motoren. Fucking laag loon. Te laat betaald worden. Te weinig uitbetaald worden. Diensten die je opgedrongen worden. Pauzes die afgenomen worden. Managers die je als vee behandelen. Ruggen die kapot gaan zonder ziektekostenverzekering, etc. etc. Nieuwe bedrijven als Gorillaz lijken maar al te happig dit patroon te willen herhalen.

Maar riders kunnen hier iets tegen doen, in plaats van deze absurde werkcondities te accepteren. In Duitsland hebben ze het al bewezen. Daar hebben de riders zich verenigd en zijn ze massaal gaan demonstreren en staken – met effect! Tijd dus om een duurzame vakbondsbeweging op te zetten in Nederland, met Groningen als voortrekker!

Want het is ongelofelijk waar deze uitbuiters denken mee weg te kunnen komen. Ze pushen riders tot hun uiterste om zo veel en snel mogelijk de bezorgen, maar zodra iemand een verkeersongeluk heeft krijgen ze geen cent van degene die hen keer op keer opgejut de spits instuurde. Dan is het opeen de ‘eigen verantwoordelijkheid’. Wat een bullshit. En dan voor zo’n miezerig loon je gezondheid riskeren? Je krijgt niet eens de ruimte om een buffer op te bouwen voor het geval dat je een ongeval hebt. Dus nee, het is niet de eigen verantwoordelijkheid. Het is een valkuil waar ze opzettelijk in worden geleid zonder kans om er weer uit te klimmen.

Dit moet veranderen. Ook al doen Thuisbezorgd en Gorillas hun uiterste best om iedere vorm van vakbondsvorming meteen de kop in te duwen, Als we de handen ineen slaan en de fietsen neerleggen zullen ze naar de riders moeten luisteren. Vandaar dat Het Actiefonds deze grassroots vakbond ondersteunt.