Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Kraken is terug van nooit weggeweest!

Nederland

ACTIE • Niet wijken voor de rijken

Kraken is terug van nooit weggeweest! Kom in actie tegen de uitzetting van Huize Ivicke!

kraken - woningnood

doneer nu

We houden er niet over op: Nederland kraakt en schuurt onder de woningnood en daar moeten we iets tegen doen.

Actie

Er heerst woningnood: steeds meer mensen zijn dakloos of wonen in tijdelijke en/of onzekere huisvesting, er is enorm tekort aan (sociale) huurwoningen en dat tekort wordt alleen maar groter gemaakt door de overheid. De woonprotesten die hiertegen plaatsvinden zijn heel inspirerend, maar mogen niet aan momentum te verliezen. Daarnaast wordt kraken, een vorm van directe actie tegen woningnood, steeds heviger onderdrukt en gecriminaliseerd, zowel via de wet als door politieoptreden en beleid van gemeentes. Huize Ivicke, een groot kraakpand in Wassenaar waar veel activistische evenementen plaatsvinden, wordt vanaf 31 januari bedreigd met ontruiming.

Hoewel iedereen het erover eens is dat dat de woningnood een acuut probleem is in Nederland, wordt kraken zelden serieus genomen als alternatief of als legitieme vorm van protest. Niet wijken voor de rijken wil dit veranderen. Kraken moet terugkomen! Vandaar dat ze meerdere meetings en skillshares zullen organiseren om de kraakbeweging robuuster, bestendiger, en solidairder te maken. Kraken is geen protest van gisteren, maar de opstand van morgen.

Huize Ivicke wordt sinds 2018 gekraakt. De huidige eigenaar Ronnie van de Putte,  de Krottekoning van Nederland, staat erom bekend monumentale panden te kopen, om ze vervolgens jarenlang te verwaarlozen tot hij het gebouw kan afbreken en het land kan doorverkopen. Iedereen weet dit, maar de wet beschermt zoals gewoonlijk eerst de grondbezitter, en daarna pas de rest. De geplande uitzetting van Huize Ivicke kan daarom het einde betekenen van dit historische pand, meermaals genomineerd voor meest bedreigde pand in Europa. Op 15 februari zal de rechter beslissen of de krakers verwijderd mogen worden uit Huize Ivicke.