Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Geen Lelystad airport maar LelyZAD!

Nederland

ACTIE • Krimp de Luchtvaart

Locatie

Binnenkort zal Lelystad airport openen. Dit is compleet onverantwoordelijk voor mens en natuur. Laat je daarom horen bij je lokale vliegveld op 14 mei. De luchtvaart moet krimpen, niet groeien!

Luchtvaart - luchtvervuiling - vliegvelduitbreiding

doneer nu

Binnenkort zal Lelystad airport openen. Dit is compleet onverantwoordelijk voor mens en natuur. Laat je daarom horen bij je lokale vliegveld op 14 mei. De luchtvaart moet krimpen, niet groeien!

Actie

De luchtvaart is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Niet alleen draagt het significant bij aan de klimaatcrisis, maar ook het is ook een grote bron van geluidsoverlast. Tel daarbij de dramatische arbeidsomstandigheden op op vliegvelden en je ziet een duidelijk beeld naar voren komen van een sector die bereid is om alles te verwoesten voor een hogere omzet.

De Nederlandse overheid doet daar overigens graag aan mee. De regering is een belangrijke aandeelhouder in Schiphol en KLM, en doet er alles aan om de sector zo winstgevend mogelijk te maken. Zo heft zij bijvoorbeeld geen accijns op kerosine, een enorm vervuilende brandstof die de aarde naar de tering helpt. Maar hé, vluchten moeten wel betaalbaar blijven. Of wat dacht je van het feit dat de uitstoot van internationale vluchten niet wordt meegenomen in het nationale CO2-budget? Dan zou het namelijk duidelijk worden hoe ongelooflijk vervuilend de luchtvaart is, en dan zou ze godverhoedde moeten stoppen met uitbreiden. Wat betreft geluidsoverlast heeft de overheid zojuist de decibellennorm verhoogt, zodat bewoners niet kunnen klagen over de overlast die ze wel degelijk ervaren.

Het resultaat is een papieren werkelijkheid waarin de luchtvaart bijzonder stil is en enorm weinig uitstoot. Hier klopt natuurlijk geen reet van, maar dat is een probleem voor de niet zo verre toekomst. Sterker nog, de regering zal vermoedelijk binnenkort besluiten om Lelystad airport te openen. Want als er een ding was waar Nederland behoeft aan had, dan was het nóg een vliegveld.

Krimp de Luchtvaart organiseert daarom 14 mei een landelijke demonstratie tegen de uitbreiding van de luchtvaart. Je kunt bij je lokale vliegveld aansluiten, en dat zijn er nogal wat. Ons kleine landje, dat meer dan 10 keer in Spanje past.

Het Actiefonds steunt deze actie!