Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Het Rijnland blijft zich verzetten!

Germany

ACTIE • Block Neurath

Kilmaatbeschermers bezetten de spoorlijnen waarop RWE kolen verscheept naar de Neurathcentrale.

Blokkade - kilmaatbescherming - RWE

doneer nu

Op een aantal dingen in het leven kunnen we blijven rekenen: kolengiganten als het Duitse energiebedrijf RWE zullen er alles aan doen om te blijven vervuilen, en klimaatactivisten zullen druk blijven uitoefenen tot de kolencentrales en bruinkoolmijnen sluiten. Deze maand blokkeerden 50 klimaatbeschermers de treinsporen van Neurath, onder toezicht oog van veel nationale pers.

Actie

Op onze site verscheen al eerder een lang artikel over de geplande mijnuitbreidingen in het Duitse Rijnland. Meerdere dorpen en grote stukken oerbos zijn al verdwenen door kolengigant RWE, die voor eigen gewin de aarde zoveel mogelijk vervuilt.

De bruinkool die RWE uit de Garzweiler- en Hambachmijnen delft gaat voor een groot deel naar één energiecentrale: Kraftwerk Neurath. Deze centrale is jaarlijks verantwoordelijk voor 32.4 Megaton aan CO2-eq uitstoot, en is hiermee de op één na grootste vervuiler van alle energiecentrales in de Europese Unie.

De klimaatactivisten toonden zich deze maand even strijdbaar als altijd. Naast de bezetting van het Duitse dorp Lützerath, ketenden zo’n 50 mensen zich op 5 november vast aan de treinsporen waarop RWE het bruinkool naar Neurath vervoert – met steun van Het Actiefonds. Terwijl de politie het ene groepje wist los te krijgen, had een ander groepje zich alweer vastgehecht. Op deze manier is het hen gelukt om het spoor veertien uur lang te blokkeren!

De acties zijn deels ook een reactie op de totaal mislukte COP in Glasgow deze maand, waar staatshoofden naar verwachting alleen maar slappe beloftes maakten die ze amper hoeven opvolgen. Een andere schaamteloze vertoning van onverantwoordelijkheid was het verhuizen van Shell uit Nederland, om zo niet te hoeven dealen met de uitspraak van de Urgenda-klimaatzaak.

Je kunt misschien je bedrijf verplaatsen, maar wegrennen zal niet lukken. De blokkade van Neurath heeft omgerekend ongeveer 50 duizend ton CO2-bespaard, dat is omgerekend zo’n 150 retourtjes Schiphol-Bangkok. Dus: voor een echt duurzame vakantie moet je maar eens kamperen in het idyllische Rijnland.