Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

30 maart: 50 jaar Het Actiefonds in Pakhuis de Zwijger

Gepubliceerd op 14 maart 2018

Het jaar 2018 staat in het teken van het 50-jarige bestaan van Het Actiefonds en daarom duiken wij de archieven in! Én kijken we vooruit. Directe actie is na 50 jaar nog steeds nodig!

Update

Het jaar 2018 staat in het teken van het 50-jarig bestaan van Het Actiefonds. Daarom duiken wij de archieven in! Én kijken we vooruit. Voor dit jubileum reflecteren we op 50 jaar activisme middels directe acties.

We gaan ons richten op manifestaties, campagnes en acties die verandering hebben gebracht in politiek, maatschappelijk of economisch opzicht. Acties die laten zien hoe belangrijk het is om de straat op te gaan en je idealen te verdedigen. Denk bijvoorbeeld aan de acties tegen de illegale confectiearbeiders in de jaren 80, of de acties tegen kernenergie in de jaren 90.

De laatste jaren komt er weer meer aandacht voor ‘direct actievoeren’. Denk daarbij aan demonstraties, het kraken van leegstaande panden, bezettingen, het oprichten van alternatieve vrijplaatsen of het doen van sit-ins. Dit zag je bijvoorbeeld al bij de Maagdenhuisbezetting in 2015. En sinds het aantreden van Trump en de aantrekkende verrechtsing van Europa komt nog meer het besef dat er écht iets gedaan moet worden. De tendens is: de tijd van praten is voorbij, er moet nu actie worden ondernomen. Voor het straks te laat is. In steeds grotere getale komen mensen bijeen, mooie voorbeelden zijn klimaatkampen of de wereldwijde Women’s March.

Waarom middels directe actie? Omdat Het Actiefonds gelooft in de mobiliserende, inspirerende en veranderende werking van directe acties. Zoals antropoloog en activist David Graeber zei tijdens de Maagdenhuisbezetting van 2015:

“In tegenstelling tot wat vaak gesteld wordt, is directe actie de beste methode die je kunt bedenken. Directe actie ondernemen door bijvoorbeeld een gebouw als dit (Maagdenhuis, red.) te bezetten, doet ons beseffen dat er alternatieven zijn op de bestaande situatie. Het doet ons nadenken over hoe we onszelf en de samenleving willen organiseren. Het leidt tot reflectie. Wanneer mensen experimenteren beseffen ze plots dat er veel meer mogelijk is dan ze aanvankelijk dachten.”

Directe acties leiden tot verandering

Actiefonds Het Actiefonds steunt al 50 jaar sociale bewegingen die door middel van directe acties strijden voor een groene, rechtvaardige en solidaire wereld. De 50 jaar steun aan actiegroepen en de hernieuwde aandacht voor directe acties maken het een goed moment om te reflecteren op deze vorm van activisme. En om vooruit te kijken. Wat kunnen we leren uit het verleden? En wat kunnen we daaruit meenemen naar toekomstige acties? Hoe kunnen we daadwerkelijk nieuwe perspectieven creëren, werken aan een eerlijkere wereld en een verschil maken?

Discussieer met ons mee op vrijdag 30 maart in Pakhuis de Zwijger. Kijk voor meer informatie op de website van Pakhuis de Zwijger en reserveer direct een plekje!

Heb jij ervaringen, verhalen of beeldmateriaal van één van de acties gesteund door Het Actiefonds? Deel ze dan met ons via: willeke@hetactiefonds.nl

Foto: Affiche uit 1978